Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 3

ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA na podbudowie gimnazjum

KUCHARZ - 3 lata
 
Absolwent szkoły potrafi :
  • właściwie dobierać surowce i półprodukty, które wykorzystuje do przygotowywania potraw,
  • dokonywać ich jakościowej oceny i wykonywać obróbkę ręczną, mechaniczną i termiczną surowców
  • przygotowywać podstawowy asortyment potraw i napojów,
  • prawidłowo zestawiać posiłki i układać menu  dla różnych grup konsumentów oraz sporządzać w podstawowym zakresie kalkulację potraw,
  •  posługiwać się narzędziami i maszynami wykorzystywanymi przy przygotowywaniu posiłków,
  • stosować zasady zabezpieczania jakości zdrowotnej żywności,
  • wdrażać systemy zapewniania jakości zdrowotnej żywności,
  • utrzymywać na bieżąco czystość i porządek na stanowisku pracy,
  • przestrzegać przepisów sanitarnych i higienicznych oraz podstaw bezpieczeństwa i higieny pracy,
  • prowadzić własną działalność gospodarczą.
 
 Miejsca zatrudnienia absolwenta:
  • bary szybkiej obsługi,
  • punkty małej gastronomii,
  • stołówki w szpitalach, sanatoriach, domach opieki społecznej, szkołach, internatach, przedszkolach,
  • hotelowe restauracje,
  • kawiarnie,
  • firmy cateringowe,
  • przedsiębiorstwa produkujące wyroby i półprodukty kulinarne i spożywcze.


plan nauczania