ŚWIĄTECZNY KIERMASZ Z SERCEM w ZSOiZ
W tym roku w ramach Kiermaszu chcielibyśmy wesprzeć rehabilitację małej Zosi.
Dziewczynka urodziła się 16 kwietnia 2018 r. z ciężką, złożoną, siniczą wadą serca pod postacią serca jednokomorowego – w skrócie HRHS. Ma zrośniętą zastawkę trójdzielną, hipoplazję prawej komory serca, przełożenie wielkich pni tętniczych, hipoplazję łuku aorty z koarktacją oraz ubytki w przegrodzie międzyprzedsionkowej i międzykomorowej. Lewa komora serca musi zastąpić dwie, które normalnie „zasilają w krew” dwa obiegi – mały (płucny) i duży (obwodowy). Leczenie wady jest wieloetapowe i skomplikowane. Kończy je operacja metodą Fontana, wykonywaną u kilkuletnich dzieci, zaledwie w kilku ośrodkach w Polsce. Leczenie wady ma charakter paliatywny, a hipoplastycznej komory nie da się zrekonstruować. Zosia od urodzenia jest leczona w Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi. Przeszła dwie poważne operacje. Pierwszą, ratującą życie, gdy miała zaledwie miesiąc, drugą, wielogodzinną w krążeniu pozaustrojowym i głębokiej hipotermii przeprowadzono, gdy Zosia miała 5 miesięcy. Ponadto dziewczyna miała cztery cewnikowania serca, w czasie których przeprowadzano wewnątrzsercowe zabiegi inwazyjne. W jednej z tętnic płucnych ma też wstawiony stent. Ze względu na niewydolność krążeniowo-oddechową jej leczenie na każdym etapie było trudne i wymagało zastosowania niestandardowych procedur. W czasie hospitalizacji wiele dni spędziła pod respiratorem i w śpiączce farmakologicznej, wielokrotnie miała przetaczaną krew. W wyniku reanimacji ma widoczny obszar niedokrwienia mózgu. Przeżyła sepsę, niewydolność wielonarządową i wiele innych infekcji. W wyniku długotrwałego żywienia pozajelitowego ma kamienie w woreczku żółciowym. Zosia jest pod opieką Wrocławskiego Hospicjum dla Dzieci. Od września uczestniczy w zajęciach rehabilitacyjnych w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Bolesławcu. Rodzice codziennie monitorują jej parametry – ciśnienie, saturacje, pracę serca, prowadzą szczegółowy bilans, podają leki, w razie konieczności także tlen. Mimo skomplikowanej choroby Zosia jest bardzo pogodnym dzieckiem, które sumiennie nadrabia dzielnie wszystkie zaległości psycho-ruchowe. Chodzi, zaczęła wypowiadać pierwsze słowa, naśladuje odgłosy zwierząt. Swoją codzienną postawą udowadnia, jak bardzo chce żyć. Rodzice dokładają wszelkich starań, aby zapewnić jej jak najlepsze warunki, komfort życia i fachową opiekę medyczną, a to wymaga ogromnych nakładów finansowych.
Możemy pomóc!
Znani szefowie dolnośląskich kuchni w składzie:
- Szymon Przystupa właściciel Cooking forall - Gotowanie dla Wszystkich i ambasador Bonduelle
- Paweł Firlej Szef Kuchni w Hotelu Cottonina Villa & Mineral Spa Resort w Świeradowie Zdroju
- Mariusz Kucharczak Szef Kuchni Zamku Kliczków
- Janusz Belczyk Szef Kuchni oraz kucharze Patryk Ulbrych i Bartłomiej Smarzych z Restauracji Ale Pajda
W ofercie będą uszka, pierożki z kapustą, grzybami i kminkiem, pierożki z rybą i cieciorką/bobem, kulebiaki z kapustą, pierniczki dekoracyjne, strucle makowe, potrawy z ryb oraz inne świąteczne smakołyki.
Sprzedaż zaczynamy o 11:00.
Zapraszamy na Kiermasz z sercem!
Społeczność ZSOiZ