Szymon Ziółkowski

Imię i nazwisko: Szymon Ziółkowski, ur.01.01.1986r. we Lwówku Śl.
71073558_1187032354818173_6709263379103481856_n_0.jpg
                                              
Motto życiowe: Najważniejsze dla mnie jest to, aby dawać szczęście innym, a wtedy i ja jestem szczęśliwy. Lubię sprawiać radość.
Praca: Wykonuje z największą starannością.
Wykształcenie: Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego w
                             Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Bolesławcu
                             Specjalizacja Dietetyka
                             2003-2006
Znajomość języków: j. francuski - podstawowa znajomość
                                     j. niemiecki - podstawowa znajomość
Kursy i szkolenia:
  •  2004- Udział w zagranicznych miesięcznych praktykach zawodowych na stanowiskach kucharz- kelner
  •  2005 - Kurs Ratownictwa medycznego w zakresie pierwszej pomocy medycznej
  • 2007- udział w warsztatach Unilever Foodsolutions - Receptury kuchni włoskiej dla hoteli i restauracji
  • 2008- szkolenie z zasad wdrażania i prowadzenia restauracji na zasadach HACCP
  •  2007 - Kurs zasad kierowania pojazdem specjalnym i używanym do celów specjalnych
Przebieg kariery zawodowej:
·         od 2002r uczeń Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Bolesławcu, kierunek – Technik żywienia i gospodarstwa domowego
·         od 07.06.2004 do 04.07-2004 -udział w zagranicznych miesięcznych praktykach zawodowych na stanowiskach kucharz- kelner
·         lipiec 2004 -udział w ogólnopolskim finale I edycji konkursuNestlé FoodServices  ‘Mistrz Młodzików Sztuki Kulinarnej 2004” z wynikiem IV miejsce w Polsce
·           2004r - praktykant w Hotelu Piast we Lwówku Śl.
·           2006r -udział w programach kulinarnych Bolesławieckiej Telewizji Kablowej AZARTSAT
·           maj 2006 - udział w etapie okręgowym X edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu w Jeleniej Górze
·           Od 21.08.2006 P.P.H.U Arkadia „Pałac Brunów”- praca na stanowisku Szefa kuchni
·           28.02.2007r.- udział w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Primerba Cup”
·           03.01.2007r.- udział w warsztatach Unilever Foodsolutions - Receptury kuchni włoskiej dla hoteli i restauracji
·            od 08.05.2009 - własna działalność gospodarcza
 
RESTAURACJA RYCERSKA W LWÓWKU ŚLĄSKIM PRZY UL. PLAC WOLNOŚCI 1
 
Zainteresowania: gastronomia, organizacja przyjęć, zajęcia na siłowni
Ciekawostki:Szymon Ziółkowski, mistrz lokalnej kuchni, którego restauracja o nazwie Caffe Paris (www.cafeparis.pl ) przy ulicy Kościelnej 29 w Lwówku Śląskim oferuje swoim gościom „krokiety lwóweckie”. Przepis wymyślił sam, a krokiety cieszą się bardzo dużym uznaniem wśród mieszkańców i turystów. Co najważniejsze autor oryginalnego przepisu sprawdzał przez wiele miesięcy w różnych restauracjach czy nikt już nie sprzedaje takiego wyrobu? Śmiało można powiedzieć, że krokiety nazwane przez smakoszy lwóweckie, mogą stać się produktem lokalnym, a ich oryginalny smak znajdziemy tylko w Lwówku Śląskim( www.lwowekslaski.net)
Najważniejsza osoba, dla której gotował: Pani Prezydentowa Jolanta Kwaśniewska
 
  Finał I edycji konkursuNestlé FoodServices  ‘Mistrz Młodzików Sztuki Kulinarnej 2004”
 
Slajd na głównej: 
nie