Branżowa szkoła I stopnia - kucharz
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
zawód: kucharz
zawód: kucharz
Kucharz to osoba zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Kucharz przygotowuje potrawy i napoje w punktach małej gastronomii stosując odpowiednie narzędzia, ocenia i dobiera surowce i półprodukty. Sporządza kalkulację potraw i napojów, oblicza ich wartość energetyczną. Czuwa nad wydawaniem przygotowanych potraw, dbając o ich estetyczne wykończenie.
Kucharz musi posiadać wiedzę dotyczącą różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników. Jest również znawcą stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
Do obowiązków kucharza należy także dbanie o wybór składników najlepszej, jakości, właściwe przechowywanie produktów, dbanie o należytą konserwację wszelkich urządzeń kuchennych. Sprawuje on nadzór nad pracą w kuchni, aby przebiegała zgodnie z wymogami sanitarnymi i BHP.
Nauka trwa 3 lata
Cenne kwalifikacje
Kształcąc się w Branżowej Szkole I Stopnia (do 31.08.2017 r. w Zasadniczej Szkole Zawodowej)
uzyskujesz:
1) świadectwo ukończenia szkoły,
2) świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie:
kwalifikacja T.6. Sporządzanie potraw i napojów
3) dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe kucharza
Konkretne kompetencje
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharza jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
Cenne kwalifikacje
Kształcąc się w Branżowej Szkole I Stopnia (do 31.08.2017 r. w Zasadniczej Szkole Zawodowej)
uzyskujesz:
1) świadectwo ukończenia szkoły,
2) świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie:
kwalifikacja T.6. Sporządzanie potraw i napojów
3) dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe kucharza
Konkretne kompetencje
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharza jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- sporządzania potraw i napojów,
- przechowywania żywności,
- wykonywania czynności z ekspedycją potraw i napojów
Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:
- profesjonalnie dekorować potrawy
- sporządzać potrawy i napoje
- planować zakupy
- planować i sporządzać karty menu
- prowadzić działalność gastronomiczną
- obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów
- posługiwać się językami obcymi (angielskim / niemieckim)
- współpracować w zespole
Ciekawa praca
Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach lub w innych środkach transportu itp
Po nabyciu doświadczenia kucharz może pełnić funkcje kierownicze:
kierownika zakładu gastronomicznego lub produkcji.
Kucharz może prowadzić też samodzielną działalność gospodarczą.
Slajd na głównej:
nie