Święta tuż, tuż … Warsztaty kulinarne dla uczniów Szkoły Podstawowej w Okmianach
10 grudnia 2018r. z inicjatywy Pani Jolanty Lewickiej, Anny Nowak oraz wychowawcy przybyłych gości Pana Czesława Długosza, odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów klasy VIII Szkoły Podstawowej z Okmian pod hasłem: „Potrawy wigilijne”. Niezmiennie w przedsięwzięciu niezastąpieni okazali się uczniowie z klasy I i II technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra Henryka Sucharskiego w Bolesławcu. Na stole gościł tradycyjny barszcz z krucho-drożdżowymi „rybkami” z farszem z kapusty i pieczarek, sałatka jarzynowa, pachnący piernik i pierogi! Doskonałym uzupełnieniem smakołyków była nauka parzenia kawy, w wykonaniu Marka Stawinogi – ucznia klasy II technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Wśród uczniów klasy I, zaangażowanych w przygotowania świątecznych potraw byli: Iga Bodzioch, Julia Kacperek, Aleksandra Machnio i Eryk Sula.
Warsztaty stanowiły doskonałe uzupełnienie edukacji szkolnej i pokazały jak zastosować naukę w życiu codziennym. Dzięki nim dzieci rozwijają swoje ukryte zdolności – talent do tworzenia i gotowania z pasją.
Warsztaty stanowiły doskonałe uzupełnienie edukacji szkolnej i pokazały jak zastosować naukę w życiu codziennym. Dzięki nim dzieci rozwijają swoje ukryte zdolności – talent do tworzenia i gotowania z pasją.
Tekst: Anna Nowak
Zdjęcia: Katarzyna Czech