Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem w ramach VIII edycji Szpikolady
W dzisiejszym świecie nikt nie powinien doświadczać zagrożenia głodem. Wbrew przekonaniom, źródła tego problemu nie leżą w postępującym wzroście światowej populacji, konfliktach zbrojnych czy katastrofach naturalnych, które rzeczywiście zaostrzają jego zjawisko. Głównym powodem nie jest również niedostatek żywności – szacuje się, że współcześnie produkuje się ją w ilości wystarczającej do wyżywienia nawet 12 miliardów ludzi rocznie, czyli jeszcze z zapasem. Mówiąc o problemie głodu, należy mówić o braku dostępu do żywności, niesprawiedliwej dystrybucji i mało sprzyjających warunkach polityczno-gospodarczych do jej wytwarzania.
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra Henryka Sucharskiego w Bolesławcu po raz kolejny włączył się w działania związane ze Światowym Dniem Żywności i Walki z Głodem. W ramach trwającej w naszej szkole VIII edycji „Szpikolady” uczniowie i nauczyciele działu gastronomicznego zorganizowali akcję lepienia pierogów oraz pieczenia przepysznych rogalików.
Oto kilka prostych rad na to, jak rozsądnie gospodarować żywnością, aby nie marnować jej:
• Przed wybraniem się na zakupy sprawdź w swojej lodówce i szafkach czego naprawdę potrzebujesz, zrób listę zakupów i postaraj się jej trzymać.
• Gdy jesteś głodna/głodny nie wybieraj się na zakupy! Na głodniaka na pewno kupisz więcej jedzenia, niż rzeczywiście potrzebujesz.
• Nie kupuj szybko psujących się produktów „na zapas”.
• Zawsze sprawdzaj datę ważności na produktach.
• Nie daj się skusić na promocje, łatwo wtedy kupić coś, czego nie zużyjesz.
• Produkty z krótszą datą ważności umieść na półkach na przedzie a dopiero za nimi postaw te, które mogą stać dłużej.
• Rób kontrolę w swoich szafkach i wykorzystuj w pierwszej kolejności te produkty, których data ważności się kończy.
• Przechowuj żywność odpowiednio, żeby dłużej była świeża.
• Jeśli masz warzywa lub owoce, które są już przejrzałe, wykorzystaj je do zrobienia sosu, dżemu lub kompotu.
• Gotuj tyle, ile Ty i Twoja rodzina jesteście w stanie zjeść. Jeśli ugotujesz zbyt dużo zaproś kogoś na obiad lub zamroź pozostałą żywność.
• Jeśli masz taką możliwość kompostuj resztki warzyw i owoców (a także skorupki od jaj czy fusy od herbaty i kawy).
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra Henryka Sucharskiego w Bolesławcu po raz kolejny włączył się w działania związane ze Światowym Dniem Żywności i Walki z Głodem. W ramach trwającej w naszej szkole VIII edycji „Szpikolady” uczniowie i nauczyciele działu gastronomicznego zorganizowali akcję lepienia pierogów oraz pieczenia przepysznych rogalików.
Oto kilka prostych rad na to, jak rozsądnie gospodarować żywnością, aby nie marnować jej:
• Przed wybraniem się na zakupy sprawdź w swojej lodówce i szafkach czego naprawdę potrzebujesz, zrób listę zakupów i postaraj się jej trzymać.
• Gdy jesteś głodna/głodny nie wybieraj się na zakupy! Na głodniaka na pewno kupisz więcej jedzenia, niż rzeczywiście potrzebujesz.
• Nie kupuj szybko psujących się produktów „na zapas”.
• Zawsze sprawdzaj datę ważności na produktach.
• Nie daj się skusić na promocje, łatwo wtedy kupić coś, czego nie zużyjesz.
• Produkty z krótszą datą ważności umieść na półkach na przedzie a dopiero za nimi postaw te, które mogą stać dłużej.
• Rób kontrolę w swoich szafkach i wykorzystuj w pierwszej kolejności te produkty, których data ważności się kończy.
• Przechowuj żywność odpowiednio, żeby dłużej była świeża.
• Jeśli masz warzywa lub owoce, które są już przejrzałe, wykorzystaj je do zrobienia sosu, dżemu lub kompotu.
• Gotuj tyle, ile Ty i Twoja rodzina jesteście w stanie zjeść. Jeśli ugotujesz zbyt dużo zaproś kogoś na obiad lub zamroź pozostałą żywność.
• Jeśli masz taką możliwość kompostuj resztki warzyw i owoców (a także skorupki od jaj czy fusy od herbaty i kawy).
Więcej zdjęć TUTAJ