DOLNOŚLĄSKO-DOLNOSAKSOŃSKO-ŚRODKOWOCZESKI TURNIEJ GASTRONOMICZNY
Uczniowie Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra Henryka Sucharskiego w Bolesławcu brali udział w konkursie gastronomicznym „DOLNOŚLĄSKO-DOLNOSAKSOŃSKO ŚRODKOWOCZESKI TURNIEJ GASTRONOMICZNY”. Organizatorem konkursu jest Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego a realizatorem Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Karpaczu. Tematem konkursu było przygotowanie potraw regionalnych z dwóch partnerskich regionów Dolnego Śląska tj. Dolnej Saksonii i Kraju Środkowoczeskiego.
W dniu 07.06.2019 odbył się etap regionalny. Celem konkursu jest kultywowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kulinarnych oraz kuchni sąsiadów, promowanie na Dolnym Śląsku produktów żywnościowych specyficznych dla regionów partnerskich, doskonalenie umiejętności uczniów kształcących się w zawodach gastronomicznych, nawiązywanie i pogłębianie współpracy między szkołami regionów partnerskich, pogłębianie współpracy partnerskiej między regionami.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z klasy III TŻiUG Magdalena Jankowy, Kacper Bachór, Dawid Kapusz. Opiekunem grupy była Jolanta Lewicka. Wyniki konkursu będą ogłoszone w dniu 12.06.2019 na Gali w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Karpaczu.
W dniu 07.06.2019 odbył się etap regionalny. Celem konkursu jest kultywowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kulinarnych oraz kuchni sąsiadów, promowanie na Dolnym Śląsku produktów żywnościowych specyficznych dla regionów partnerskich, doskonalenie umiejętności uczniów kształcących się w zawodach gastronomicznych, nawiązywanie i pogłębianie współpracy między szkołami regionów partnerskich, pogłębianie współpracy partnerskiej między regionami.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z klasy III TŻiUG Magdalena Jankowy, Kacper Bachór, Dawid Kapusz. Opiekunem grupy była Jolanta Lewicka. Wyniki konkursu będą ogłoszone w dniu 12.06.2019 na Gali w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Karpaczu.