Eliminacje okręgowe (II-etapu) XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności w Jeleniej Górze
Dnia 11 stycznia 2019r. w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych nr 2 w Jeleniej Górze odbył się etap okręgowy XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Organizatorem ogólnopolskiej olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, a etap okręgowy w Jeleniej Górze odbył się dzięki Dolnośląskiemu Ośrodkowi Doskonalenia Nauczycieli przy współpracy z popularną jeleniogórską "Handlówką". Przewodniczącym komisji olimpijskiej byłpracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, sekretarzem zaś mgr Małgorzata Grzelczyk.
O awans do ogólnopolskiego finału ubiegało się 75 uczniów z województw: Dolnego Śląska, Lubuskiego i Opolskiego (min. z Wrocławia, Opola, Żagania, Wałbrzycha, Głogowa, Namysłowa, Legnicy).
Do etapu okręgowego przystąpili reprezentanci również Zespołu Szkól Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra Henryka Sucharskiego w Bolesławcu, laureatki szkolnego etapu olimpiady: Karolina Jaskot oraz Natalia Konstantynowicz z klasy IV TŻiUG. Na uczestników czekał test półtoragodzinny, za który mogli zdobyć 100 punktów. – Trzydzieści procent wszystkich pytań dotyczyło tematyki wiodącej tegorocznej olimpiady, czyli: Produkty mleczne - technologia i rola w żywieniu. Pozostałe pytania były z zakresu ogólnej wiedzy z żywności i żywienia, czyli aspektów biologicznych, chemicznych, towaroznawczych oraz technologicznych związanych z żywieniem człowieka. Karolina Jaskot zdobyła 37 miejsce, natomiast Natalia Konstantnowicz 73, w ogólnej klasyfikacji punktowej olimpiady. Opiekę nad młodzieżą pełniła pani Anna Nowak. Gratulujemy!
O awans do ogólnopolskiego finału ubiegało się 75 uczniów z województw: Dolnego Śląska, Lubuskiego i Opolskiego (min. z Wrocławia, Opola, Żagania, Wałbrzycha, Głogowa, Namysłowa, Legnicy).
Do etapu okręgowego przystąpili reprezentanci również Zespołu Szkól Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra Henryka Sucharskiego w Bolesławcu, laureatki szkolnego etapu olimpiady: Karolina Jaskot oraz Natalia Konstantynowicz z klasy IV TŻiUG. Na uczestników czekał test półtoragodzinny, za który mogli zdobyć 100 punktów. – Trzydzieści procent wszystkich pytań dotyczyło tematyki wiodącej tegorocznej olimpiady, czyli: Produkty mleczne - technologia i rola w żywieniu. Pozostałe pytania były z zakresu ogólnej wiedzy z żywności i żywienia, czyli aspektów biologicznych, chemicznych, towaroznawczych oraz technologicznych związanych z żywieniem człowieka. Karolina Jaskot zdobyła 37 miejsce, natomiast Natalia Konstantnowicz 73, w ogólnej klasyfikacji punktowej olimpiady. Opiekę nad młodzieżą pełniła pani Anna Nowak. Gratulujemy!