Etap Okręgowy XXII Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu
Dnia 12 stycznia 2018r. w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych nr 2 w Jeleniej Górze odbył się etap okręgowy XXII Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu.
Organizatorem ogólnopolskiej olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, a etap okręgowy w Jeleniej Górze odbył się dzięki Dolnośląskiemu Ośrodkowi Doskonalenia Nauczycieli przy współpracy z popularną jeleniogórską "Handlówką". Przewodniczącym komisji olimpijskiej był dr hab. Jacek Anioła, pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, sekretarzem zaś mgr Małgorzata Grzelczyk.
O awans do ogólnopolskiego finału ubiegało się 67 uczniów z województw: Dolnego Śląska, Lubuskiego i Opolskiego (min. z Wrocławia, Opola, Żagania, Wałbrzycha, Głogowa, Namysłowa, Legnicy).
Do etapu okręgowego przystąpili reprezentanci również Zespołu Szkól Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra Henryka Sucharskiego w Bolesławcu, laureaci szkolnego etapu olimpiady:
Katarzyna Strojek i Jarosław Kucharczyk z klasy IV TŻiUG.
Na uczestników czekał test półtoragodzinny, za który mogli zdobyć 100 punktów. – Trzydzieści procent wszystkich pytań dotyczyło tematyki wiodącej tegorocznej olimpiady, czyli: „Owoce i warzywa - przetwórstwo i rola w żywieniu”. Pozostałe pytania były z zakresu ogólnej wiedzy z żywności i żywienia, czyli aspektów biologicznych, chemicznych, towaroznawczych oraz technologicznych związanych z żywieniem człowieka.
KATARZYNA STROJEK z klasy IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, zajęła miejsce 12.
Serdecznie gratulujemy!
Organizatorem ogólnopolskiej olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, a etap okręgowy w Jeleniej Górze odbył się dzięki Dolnośląskiemu Ośrodkowi Doskonalenia Nauczycieli przy współpracy z popularną jeleniogórską "Handlówką". Przewodniczącym komisji olimpijskiej był dr hab. Jacek Anioła, pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, sekretarzem zaś mgr Małgorzata Grzelczyk.
O awans do ogólnopolskiego finału ubiegało się 67 uczniów z województw: Dolnego Śląska, Lubuskiego i Opolskiego (min. z Wrocławia, Opola, Żagania, Wałbrzycha, Głogowa, Namysłowa, Legnicy).
Do etapu okręgowego przystąpili reprezentanci również Zespołu Szkól Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra Henryka Sucharskiego w Bolesławcu, laureaci szkolnego etapu olimpiady:
Katarzyna Strojek i Jarosław Kucharczyk z klasy IV TŻiUG.
Na uczestników czekał test półtoragodzinny, za który mogli zdobyć 100 punktów. – Trzydzieści procent wszystkich pytań dotyczyło tematyki wiodącej tegorocznej olimpiady, czyli: „Owoce i warzywa - przetwórstwo i rola w żywieniu”. Pozostałe pytania były z zakresu ogólnej wiedzy z żywności i żywienia, czyli aspektów biologicznych, chemicznych, towaroznawczych oraz technologicznych związanych z żywieniem człowieka.
KATARZYNA STROJEK z klasy IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, zajęła miejsce 12.
Serdecznie gratulujemy!