I miejsce dla Martyny i Krzysztofa w konkursie „Ale Pasztet!”
Ku naszej wielkiej radości, po raz kolejny odnieśliśmy SUKCES!!!!
Jedna z naszych trzech drużyn – Martyna Dybał i Krzysztof Ozga, biorących udział w konkursie zajęła I miejsce.
Nasi zwycięzcy przygotowali:
Przystawkę: pasztet z dodatkiem mięsa z królika z puree z zielonego groszku i galaretką z owoców leśnych i czerwonego wina.
Danie główne: pieczona polędwiczka z ziemniaczkami „Jak z ogniska”, podana z sosem z natki pietruszki.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego w tej kategorii były: polędwiczka wieprzowa, polskie grzyby leśne (świeże, suszone i/lub mrożone) naturalny miód pszczeli, owocowe runo leśne (jagody, maliny, jeżyny...).
Do pałacu zawitały kulinarne gwiazdy z całej Polski: utytułowani szefowie kuchni, uzdolnieni uczniowie szkół gastronomicznych oraz lokalni mieszkańcy i przedstawiciele branży gastronomicznej. Gośćmi specjalnymi festiwalu byli: Sylwia Biały, Łukasz Budzik oraz Mariusz Szwed.
Sylwia Biały z Mariuszem Szwedem poprowadzili pokaz kulinarny na temat Przystawek w tradycyjnej kuchni regionu.
Imprezę poprowadzili: Łukasz Budzik- szef kuchni „Mennicza Fusion”, finalista Top Chef oraz Robert Poliński.
W jury zasiedli: Mirosław Szajkowski, Marek Rybacki, Milan Sahanek oraz Jarosław Uściński.
Organizatorami Konkursu są: Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Jednak dla nas najważniejszy był udział naszych uczniów:
Drużyna I: Martyna Dybał i Krzysztof Ozga (III TŻiUG i IV TZiUG) ·
Drużyna II: Patryk Ulbrych i Cyprian Fijałkowski (II TŻiUG).
W trakcie konkurencji wszyscy spisali się rewelacyjnie – gotowali spokojnie i profesjonalnie.
Finalistom i wyróżnionym serdecznie gratulujemy oraz życzymy dalszych sukcesów w kolejnych przedsięwzięciach kulinarnych. Nauczycielem przygotowującym uczniów była Małgorzata Plis-Lozer.