II miejsce uczniów ZSOiZ w finale IX edycji Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci skąd jesteś”
27 listopada 2018 roku Patryk Ulbrych i Cyprian Fijałkowski – uczniowie Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra Henryka Sucharskiego w Bolesławcu z klasy IV technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wywalczyli II miejsce w konkursie gastronomicznym organizowanym przez Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci skąd jesteś”. Patronat Honorowy nad Konkursem objął Wojewoda Dolnośląski Paweł Hreniak Uczestniczyło w nim 10 zespołów z dolnośląskich szkół gastronomicznych. Uczniowie jako potrawy finałowe przygotowali: ser kozi opalony z chrobotkiem, orzechami w słonym karmelu, wędzoną śmietaną, pudrem z jabłek, grzybami podsmażonymi na maśle i sosem z malin; Danie główne to pierś z kaczki podana na pure z dyni, tortellini z kaszą gryczaną, sos z czerwonego wina i puder grzybowy oraz oliwa z pokrzywy. Potrawy były smaczne, aromatyczne, profesjonalnie przygotowane i apetycznie podane. Gratulujemy! Potrawy konkursowe oceniało jury: Mariola Monczak – Szef kuchni „Pod Papugami”, Zbigniew Koźlik – Szef kuchni HP Park Plaza, Grzegorz Pomietło – Szef kuchni Art Hotel. Uczniowie byli przygotowywani do konkursu przez Panią Małgorzatę Plis-Lozer.