Kolejne warsztaty z kuchni molekularnej dla uczniów naszej szkoły w ramach projektu „Czas profesjonalistów”
Kolejny raz zaglądamy na dział gastronomiczny Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra H. Sucharskiego. W pracowniach, dwie grupy uczniów naszej szkoły w ramach projektu „Czas profesjonalistów” Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego dla ZSOiZ na lata 2014 – 2020, wzięły udział szkoleniu, które odbyło się 19 i 26 października 2019r.
Młodzi kucharze pod nadzorem Łukasza Szewczyka - eksperta sztuki carvingu, kuchni molekularnej oraz doradcy kulinarnego, przedstawiciela „Pracowni Sztuki Kulinarnej FRUITCARVING”, z wielkim zapałem i zaangażowaniem poznawali tajniki sztuki kuchni molekularnej. Na efekty nie trzeba było zbyt długo czekać. Po prostu – palce lizać!
Obie grupy przygotowywały:
- caprese z kawiorem z octu balsamicznego
- galaretkę kokosową z brzoskwiniowym sferycznym ravioli na chałce
- wędzoną polędwiczkę wieprzową sous vide z pianka mango
- lizaki krewetkowe z masła
- lody z białej czekolady i koperku mrożone ciekłym azotem ze spaghetti z pomarańczy
- sałatkę z kwiatów jadalnych i ziół
- krewetki opalane ogniem z sosem z brandy
- jadalna gąbkę z mikrofalówki
- marynowane w syfonie wątróbki drobiowe z chipsami z boczku.
Młodzi kucharze pod nadzorem Łukasza Szewczyka - eksperta sztuki carvingu, kuchni molekularnej oraz doradcy kulinarnego, przedstawiciela „Pracowni Sztuki Kulinarnej FRUITCARVING”, z wielkim zapałem i zaangażowaniem poznawali tajniki sztuki kuchni molekularnej. Na efekty nie trzeba było zbyt długo czekać. Po prostu – palce lizać!
Obie grupy przygotowywały:
- caprese z kawiorem z octu balsamicznego
- galaretkę kokosową z brzoskwiniowym sferycznym ravioli na chałce
- wędzoną polędwiczkę wieprzową sous vide z pianka mango
- lizaki krewetkowe z masła
- lody z białej czekolady i koperku mrożone ciekłym azotem ze spaghetti z pomarańczy
- sałatkę z kwiatów jadalnych i ziół
- krewetki opalane ogniem z sosem z brandy
- jadalna gąbkę z mikrofalówki
- marynowane w syfonie wątróbki drobiowe z chipsami z boczku.
Więcej zdjęć TUTAJ