Kolejne warsztaty z kuchni molekularnej dla uczniów naszej szkoły w ramach projektu „Czas profesjonalistów”
![1_46.jpg](/sites/default/files/plik/u5/1_46.jpg)
Kolejny raz zaglądamy na dział gastronomiczny Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra H. Sucharskiego. W pracowniach, dwie grupy uczniów naszej szkoły w ramach projektu „Czas profesjonalistów” Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego dla ZSOiZ na lata 2014 – 2020, wzięły udział szkoleniu, które odbyło się 19 i 26 października 2019r.
Młodzi kucharze pod nadzorem Łukasza Szewczyka - eksperta sztuki carvingu, kuchni molekularnej oraz doradcy kulinarnego, przedstawiciela „Pracowni Sztuki Kulinarnej FRUITCARVING”, z wielkim zapałem i zaangażowaniem poznawali tajniki sztuki kuchni molekularnej. Na efekty nie trzeba było zbyt długo czekać. Po prostu – palce lizać!
Obie grupy przygotowywały:
- caprese z kawiorem z octu balsamicznego
- galaretkę kokosową z brzoskwiniowym sferycznym ravioli na chałce
- wędzoną polędwiczkę wieprzową sous vide z pianka mango
- lizaki krewetkowe z masła
- lody z białej czekolady i koperku mrożone ciekłym azotem ze spaghetti z pomarańczy
- sałatkę z kwiatów jadalnych i ziół
- krewetki opalane ogniem z sosem z brandy
- jadalna gąbkę z mikrofalówki
- marynowane w syfonie wątróbki drobiowe z chipsami z boczku.
Młodzi kucharze pod nadzorem Łukasza Szewczyka - eksperta sztuki carvingu, kuchni molekularnej oraz doradcy kulinarnego, przedstawiciela „Pracowni Sztuki Kulinarnej FRUITCARVING”, z wielkim zapałem i zaangażowaniem poznawali tajniki sztuki kuchni molekularnej. Na efekty nie trzeba było zbyt długo czekać. Po prostu – palce lizać!
Obie grupy przygotowywały:
- caprese z kawiorem z octu balsamicznego
- galaretkę kokosową z brzoskwiniowym sferycznym ravioli na chałce
- wędzoną polędwiczkę wieprzową sous vide z pianka mango
- lizaki krewetkowe z masła
- lody z białej czekolady i koperku mrożone ciekłym azotem ze spaghetti z pomarańczy
- sałatkę z kwiatów jadalnych i ziół
- krewetki opalane ogniem z sosem z brandy
- jadalna gąbkę z mikrofalówki
- marynowane w syfonie wątróbki drobiowe z chipsami z boczku.
![IMG_20191029_174300_01.jpg](/sites/default/files/plik/u5/IMG_20191029_174300_01.jpg)
![IMG_20191029_174305_01.jpg](/sites/default/files/plik/u5/IMG_20191029_174305_01.jpg)
![73267537_508844703290382_4807416323875274752_n.jpg](/sites/default/files/plik/u5/73267537_508844703290382_4807416323875274752_n.jpg)
![73495131_414376729244120_6579248731869151232_n.jpg](/sites/default/files/plik/u5/73495131_414376729244120_6579248731869151232_n.jpg)
![3_30.jpg](/sites/default/files/plik/u5/3_30.jpg)
![4_29.jpg](/sites/default/files/plik/u5/4_29.jpg)
![7_26.jpg](/sites/default/files/plik/u5/7_26.jpg)
![19_9.jpg](/sites/default/files/plik/u5/19_9.jpg)
![15_13.jpg](/sites/default/files/plik/u5/15_13.jpg)
![74454334_700423170465486_2883796657789468672_n.jpg](/sites/default/files/plik/u5/74454334_700423170465486_2883796657789468672_n.jpg)
![72849691_493033644619269_3909568576175996928_n.jpg](/sites/default/files/plik/u5/72849691_493033644619269_3909568576175996928_n.jpg)
![73422522_489746644950661_6231392565992620032_n.jpg](/sites/default/files/plik/u5/73422522_489746644950661_6231392565992620032_n.jpg)
![74915582_404621710234670_1148154524699983872_n.jpg](/sites/default/files/plik/u5/74915582_404621710234670_1148154524699983872_n.jpg)
Więcej zdjęć TUTAJ