Konkurs na Tradycyjne Potrawy Wielkanocne i Najpiękniejsze Kompozycje Wielkanocne w Bożejowicach
W sobotę 01 kwietnia 2017r. w sali gimnastycznej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Bożejowicach odbył się konkurs na Tradycyjne Potrawy Wielkanocne i Najpiękniejsze Kompozycje Wielkanocne. Już po raz 16 Koła Gospodyń Wiejskich z terenu Powiatu Bolesławieckiego rywalizowały w Konkursie, a było ich sporo, ponieważ do tej edycji zmagań zgłosiła się rekordowa liczba KGW, bo aż 33.
Uczennice kl. I i II TŻiUG Katarzyna Czech i Martyna Słobodzian pod opieką nauczyciela przedmiotów gastronomicznych pani Małgorzaty Plis-Lozer miały niepowtarzalną okazję uczestniczyć w tym niecodziennym spotkaniu.
Stoły uginały się od pyszności przygotowanych przez najlepsze kucharki Powiatu. Na stołach królowały tradycyjne potrawy wielkanocne przygotowane na podstawie przepisów przywiezionych przez rodziców czy dziadków wiele lat temu.
Celem konkursu było upowszechnienie wzorów i tradycji w nakrywaniu stołów Wielkanocnych. Zgodnie z Wielkanocną tradycją na stołach znalazły się pisanki, kraszanki oraz jaja „ubrane” w wydziergane szydełkiem ozdoby. Ciekawym pomysłem były różnokolorowe jaja z galaretki owocowej. Jajko jest dowodem odradzającego się życia, symbolem zwycięstwa nad śmiercią. Wywodzi się ona z dawnego zakazu spożywania jaj podczas Wielkiego Postu i powrotu na stoły w Wielkanoc.
Pięknym elementem dekoracyjnym stołów były koszyczki wypieczone z ciasta drożdżowego. Jednak tradycyjny koszyczek do święconki powinien być z wikliny, słomy lub sosnowych łubów. Wyścielony serwetą, ozdobiony bielą koronek i zielenią bukszpanu lub gałązek borówki, był wyrazem wielkiej radości.
Wśród elementów dekoracyjnych znalazły się stroiki z gałązek wierzby, tulipanów i bukszpanu, owieczki i zajączki oraz fantazyjnie złożone serwetki.
Na każdym z 33 stołów znalazły się także świąteczne potrawy: żurek z jajkiem, jajka faszerowane, baby i mazurki.
Konkurs wywarł na nas niezapomniane wrażenie i wprowadził nas w atmosferę zbliżających się Świąt Wielkanocnych.
Uczennice kl. I i II TŻiUG Katarzyna Czech i Martyna Słobodzian pod opieką nauczyciela przedmiotów gastronomicznych pani Małgorzaty Plis-Lozer miały niepowtarzalną okazję uczestniczyć w tym niecodziennym spotkaniu.
Stoły uginały się od pyszności przygotowanych przez najlepsze kucharki Powiatu. Na stołach królowały tradycyjne potrawy wielkanocne przygotowane na podstawie przepisów przywiezionych przez rodziców czy dziadków wiele lat temu.
Celem konkursu było upowszechnienie wzorów i tradycji w nakrywaniu stołów Wielkanocnych. Zgodnie z Wielkanocną tradycją na stołach znalazły się pisanki, kraszanki oraz jaja „ubrane” w wydziergane szydełkiem ozdoby. Ciekawym pomysłem były różnokolorowe jaja z galaretki owocowej. Jajko jest dowodem odradzającego się życia, symbolem zwycięstwa nad śmiercią. Wywodzi się ona z dawnego zakazu spożywania jaj podczas Wielkiego Postu i powrotu na stoły w Wielkanoc.
Pięknym elementem dekoracyjnym stołów były koszyczki wypieczone z ciasta drożdżowego. Jednak tradycyjny koszyczek do święconki powinien być z wikliny, słomy lub sosnowych łubów. Wyścielony serwetą, ozdobiony bielą koronek i zielenią bukszpanu lub gałązek borówki, był wyrazem wielkiej radości.
Wśród elementów dekoracyjnych znalazły się stroiki z gałązek wierzby, tulipanów i bukszpanu, owieczki i zajączki oraz fantazyjnie złożone serwetki.
Na każdym z 33 stołów znalazły się także świąteczne potrawy: żurek z jajkiem, jajka faszerowane, baby i mazurki.
Konkurs wywarł na nas niezapomniane wrażenie i wprowadził nas w atmosferę zbliżających się Świąt Wielkanocnych.