Krzysztof Ozga półfinalistą konkursu "Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2017"
W ramach wspierania talentów kulinarnych Unilever Food Solutions już po raz trzynasty organizuje konkurs dla uczniów szkół lub klas o profilu gastronomicznym. Młody Kreator Sztuki Kulinarnej to konkurs, który promuje młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz zachęca ich do doskonalenia swoich umiejętności poprzez aktywny udział w życiu środowiska kulinarnego. Dzięki niemu młodzi kucharze już w czasie nauki w szkole mogą zaistnieć w środowisku profesjonalnej gastronomii. Laureat pierwszego miejsca otrzymuje w restauracji z gwiazdką Michelin oraz automatycznie kwalifikuje się do finału konkursu Primerba Cup organizowanego dla profesjonalnych szefów kuchni. Uczestnicy muszą zmierzyć się z przygotowaniem dania głównego z krewetek. Tegoroczny tytuł konkursu brzmi: „Danie główne z krewetek z dowolnym rodzajem Primerby Knorr Professional”. Eliminacje wstępne, czyli przygotowanie i nadesłanie receptury-zgłoszenia, zawierającego propozycję receptury potrawy zgodnej z tematem wraz ze zdjęciem potrawy, należało przesłać na adres organizatora do 04 grudnia 2016.
Miło nam poinformować, iż uczeń Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra Henryka Sucharskiego w Bolesławcu Krzysztof Ozga zakwalifikował się do półfinału konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2017. Jury konkursu podjęło taką decyzję po zapoznaniu się z ponad 100-ma zgłoszeniami, nadesłanymi z 61 szkół z całej Polski. Do kolejnego etapu konkursu zakwalifikowały się 24 osoby. Uczestnicy podzieleni zostaną na dwa zespoły, które wezmą udział w rywalizacjach półfinałowych. Pierwszy półfinał odbędzie się 18 stycznia 2017 r., kolejny 15 lutego 2017 r. Ostatecznie rozstrzygnięcie konkursu nastąpi natomiast 8 marca 2017 r. Do ścisłego finału przechodzi 12 uczniów, którzy walczyć będą o tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej.
potrawa Krzysztofa
Pełna lista półfinalistów znajduje się poniżej, kolejność przypadkowa.
I półfinał – 18 stycznia 2017
Tomasz Haczkowski – Zespół Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu
Marika Karulak – Zespół Szkół Technicznych w Zbąszynku
Dariusz Serkis – Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim
Bartosz Wicherek – Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim
Krzysztof Ozga – Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych, Centrum Kształcenia Ustawicznego w Bolesławcu
Joanna Palińska – Zesół Szkół Gastronomicznych Technikum nr 9 we Wrocławiu
Mateusz Ludwicki – Zesół Szkół Gastronomicznych Technikum nr 9 we Wrocławiu
Konrad Wojeciechowski – Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Niesłyszących w Krakowie
Bartosz Szczublewski – Zespół Szkół Gastronomicznych w Poznaniu
Miłosz Pluta – Zespół Szkół Gastronomicznych w Poznaniu
Szymon Wrzeszcz – Zespół Szkół Gastronomicznych w Poznań
Daniel Ogonowski – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej
I półfinał – 18 stycznia 2017
Tomasz Haczkowski – Zespół Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich w Kołobrzegu
Marika Karulak – Zespół Szkół Technicznych w Zbąszynku
Dariusz Serkis – Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim
Bartosz Wicherek – Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim
Krzysztof Ozga – Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych, Centrum Kształcenia Ustawicznego w Bolesławcu
Joanna Palińska – Zesół Szkół Gastronomicznych Technikum nr 9 we Wrocławiu
Mateusz Ludwicki – Zesół Szkół Gastronomicznych Technikum nr 9 we Wrocławiu
Konrad Wojeciechowski – Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Niesłyszących w Krakowie
Bartosz Szczublewski – Zespół Szkół Gastronomicznych w Poznaniu
Miłosz Pluta – Zespół Szkół Gastronomicznych w Poznaniu
Szymon Wrzeszcz – Zespół Szkół Gastronomicznych w Poznań
Daniel Ogonowski – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!