KULINARNE FASCYNACJE PRZEDSZKOLAKÓW W ZSOIZ
21 maja 2015r. pod okiem fantastycznych uczniów klas technikum żywienia i usług gastronomicznych w składzie: Anna Torba, Agnieszka Torba, Natalia Ziembikiewicz, Martyna Dybał, Dominika Butra, Patrycja Bożek, Bartosz Biały oraz opiekunów Krystyny Hucał i Anny Nowak, swoje umiejętności kulinarne sprawdzały przedszkolaki z Filii Miejskiego Przedszkola Publicznego nr 3 w Bolesławcu przy ulicy Dolne Młyny 42a. 26 – osobowa drużyna przybyła do nas pod opieką swoich nauczycielek. Inicjatorem naszych wspólnych zmagań była pani Beata Jaśkiewicz, która podjęła wyzwanie nauczania praktycznego o wykorzystaniu ziół w technice kulinarnej. Od września 2014 r. przedszkolaki realizują program: "Zielone przedszkola w Bolesławcu". Celem tego programu jest wdrożenie dzieci do szanowania przyrody, zachęcenie do upiększania swojego miasta oraz znalezienia praktycznego zastosowania ziół w ogrodzie i nie tylko…. Stąd też wizyta w naszej szkole…
Dzieci z wielkim zaangażowaniem zdobywały wiedzę o racjonalnym żywieniu, prawidłowych nawykach żywieniowych i poznawały różne grupy produktów spożywczych, które należy spożywać w ciągu dnia. Ponadto utrwalały wiedzę o ziołach i ich praktycznym wykorzystaniu. No i rzecz jasna – gotowały w pracowni gastronomicznej naszej szkoły J Ach, cóż to były za emocje?! Aromatyczna, chrupiąca, cieplutka i smaczna pizza – okraszona świeżymi, zielonymi, zdrowymi ziołami rozpływała się w ustach przedszkolaków i znikała ze stołów podczas wspólnego posiłku na sali bankietowej. Jesteśmy pewni, że to będzie dla nas wszystkich niezapomniana przygoda.
A oto efekty naszych działań: