Lody, nauka i świetna atmosfera- mistrzowie branży lodziarskiej w ZSOiZ
To zaskakujące, ale lody na naszych stołach zagościły powszechnie dopiero po odzyskaniu przez Polskę niepodległości, w okresie międzywojennym. Tuwim pisał w „Kwiatach polskich”: „Tradycja! Któż by nie pamiętał?/ Niedziela: lody i kurczęta”. Medycy przestrzegają przed jedzeniem nadmiernej ilości lodów, ze względu na ich kaloryczność. Uważają natomiast, że na polecenie zasługują sorbety robione z mrożonych owoców, bo zawierają dużą ilość witamin, których niedobory w organizmie dotkliwe są szczególnie zimą. Poza tym lody poprawiają humor, co w depresyjne jesienne szarugi, nie jest bez znaczenia.
26 listopada 2018r. z inicjatywy Pani Małgorzaty Plis-Lozer odbyły się warsztaty lodowe dla uczniów klasy VIII Szkoły Podstawowej w Kruszynie oraz uczniów klas I, II, III technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra Henryka Sucharskiego w Bolesławcu, które poprowadzili: Rafaello Derosa- mistrz branży lodziarskiej, który potrafi fantastycznie opowiadać o lodach, ich produkcji i zachęcać do ciągłego szukania nowych pomysłów na smaki w polskich witrynach oraz technolog lodziarstwa i cukiernictwa Szymon Wolański - mistrz cukiernik, specjalista ds. tradycyjnej produkcji lodów z wieloletnim doświadczeniem zebranym podczas tworzenia i rozwoju wielu firm lodziarskich w Polsce i za granicą. Właściciel lodziarni i produkcji lodziarskiej, gdzie lody wytwarzane są zgodnie z dekalogiem unikatowego produktu.
Do lodów trzeba podchodzić z fantazją, a to zawsze wiąże się z tworzeniem nowych smaków – przekonywał Raffaelo Derosa, który zasypywał uczestników pomysłami i ciągłą degustacją.
Warsztaty stanowiły doskonałe uzupełnienie edukacji szkolnej i pokazały jak zastosować naukę w życiu codziennym. Dzięki nim dzieci rozwijają swoje zdolności eksperymentatorskie w otoczeniu swojego ulubionego smakołyku – pysznych lodów. Zwarty i dobrze przemyślany program jest alternatywą dla godziny spędzonej w ławce szkolnej, a przy tym zachęca do samodzielnego zgłębiania tajemnic kulinarnych.
Tekst i zdjęcia: Paweł Domzalski
26 listopada 2018r. z inicjatywy Pani Małgorzaty Plis-Lozer odbyły się warsztaty lodowe dla uczniów klasy VIII Szkoły Podstawowej w Kruszynie oraz uczniów klas I, II, III technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra Henryka Sucharskiego w Bolesławcu, które poprowadzili: Rafaello Derosa- mistrz branży lodziarskiej, który potrafi fantastycznie opowiadać o lodach, ich produkcji i zachęcać do ciągłego szukania nowych pomysłów na smaki w polskich witrynach oraz technolog lodziarstwa i cukiernictwa Szymon Wolański - mistrz cukiernik, specjalista ds. tradycyjnej produkcji lodów z wieloletnim doświadczeniem zebranym podczas tworzenia i rozwoju wielu firm lodziarskich w Polsce i za granicą. Właściciel lodziarni i produkcji lodziarskiej, gdzie lody wytwarzane są zgodnie z dekalogiem unikatowego produktu.
Do lodów trzeba podchodzić z fantazją, a to zawsze wiąże się z tworzeniem nowych smaków – przekonywał Raffaelo Derosa, który zasypywał uczestników pomysłami i ciągłą degustacją.
Warsztaty stanowiły doskonałe uzupełnienie edukacji szkolnej i pokazały jak zastosować naukę w życiu codziennym. Dzięki nim dzieci rozwijają swoje zdolności eksperymentatorskie w otoczeniu swojego ulubionego smakołyku – pysznych lodów. Zwarty i dobrze przemyślany program jest alternatywą dla godziny spędzonej w ławce szkolnej, a przy tym zachęca do samodzielnego zgłębiania tajemnic kulinarnych.
Tekst i zdjęcia: Paweł Domzalski