Międzynarodowe Targi Gastronomii, Hotelarstwa i Zbiorowego Żywienia w Lipsku
Nowe perspektywy –większy potencjał pod takim hasłem odbywały się tegoroczne targi w Lisku.
Dbając o wszechstronny rozwój Naszych uczniów pozwalając na rozwój Ich potencjału zawodowego dnia 16 września 2013 grupa 30 osób z klas I TH, I TŻ, II TTR, 4TT wraz z opiekunami Arturem Kwiatkowskim i Bogumiłą Sikorą skorzystała z oferty wyjazdowej w ramach projektu MKZII na Międzynarodowe Targi Gastronomii, Hotelarstwa i Zbiorowego Żywienia w Lipsku
To najważniejsze spotkania branży hotelarsko-gastronomicznej w Europie Środkowo-Wschodniej. Targi te oferują nie tylko kompleksową ofertę najnowszych produktów i trendów producentów, ale równocześnie forum wymiany doświadczeń, nawiązania nowych kontaktów na międzynarodowym rynku. Tegoroczna 12 edycja prezentowała najnowsze technologie w zakresie zbiorowego żywienia, hotelarstwa oraz usług gastronomicznych
Po raz pierwszy w tym samym czasie odbywało s się aż pięć imprez targowych, których oferta uzupełniała się, a odwiedzający mieli szansę na zapoznanie się z ofertą wystawców następujących imprez:Le Gourmet – Salon Wyrafinowanych Smaków, Comfortex- Branżowe Targi Aranżacji Smaków, Cadeaux Leipzig – Branżowe Targi Upominków i Wyposażenia Wnętrz, Midora Leipzig – Targi Zegarków i Biżuterii
Prestiżowym wydarzeniem towarzyszącym targom GÄSTE jest Międzynarodowy Lipski Konkurs Kucharzy 2013. Każdego dnia trwania targów dwie drużyny przygotowywały jedno menu, a publiczność i jury oceniało te kulinarne dzieła.
Podczas targów została wręczona również NAGRODA ZA INNOWACYJNOŚĆ, zgłoszone wcześniej zespoły przygotowywały na oczach publiczności risotto, wszak tegoroczny tytuł to: „Risotto z pazurem - od oryginału do pomysłu".
Podczas targów została wręczona również NAGRODA ZA INNOWACYJNOŚĆ, zgłoszone wcześniej zespoły przygotowywały na oczach publiczności risotto, wszak tegoroczny tytuł to: „Risotto z pazurem - od oryginału do pomysłu".
Podczas trwania konkursu dwa zespoły prezentowały jedno menu, każdy z teamów miał za zadanie przygotowanie dla każdego gościa konkursowej restauracji:
-przekąski pasującej do piwa Radeberger Pilsner (Amuse Bouche)
-dania głównego (pół porcji)
-deseru (pół porcji)
Specjalne nakrycia stołowe, na wzór symbolu sił Ying i Yang, sprawiały, że każdy z gości otrzymał pełne danie zestawione z połówek przygotowanych przez dwa konkurujące za sobą zespoły.
-przekąski pasującej do piwa Radeberger Pilsner (Amuse Bouche)
-dania głównego (pół porcji)
-deseru (pół porcji)
Specjalne nakrycia stołowe, na wzór symbolu sił Ying i Yang, sprawiały, że każdy z gości otrzymał pełne danie zestawione z połówek przygotowanych przez dwa konkurujące za sobą zespoły.
W konkursie może wziąć udział każdy zespół kucharzy składający się z 3 osób:
-szefa/szefowej zespołu
-młodszego kucharza lub cukiernika (do 26 roku życia)
-jednego ucznia/ jednej uczennicy (do 23 roku życia)
-szefa/szefowej zespołu
-młodszego kucharza lub cukiernika (do 26 roku życia)
-jednego ucznia/ jednej uczennicy (do 23 roku życia)
Zespół może zostać utworzony specjalnie na potrzeby udziału w konkursie.
Każdy z wystawców zadbał także o moc atrakcji na swoim stoisku, od pokazów specjalnych parzenia kawy, przez gotowanie na oczach targowych gości i zaproszenie do degustacji po dekoracje stołu.
Jak się uczyć to od najlepszych .







