Pozdrowienia z Chemnitz
Za chwilę zakończą się praktyki zawodowych klas – III TŻiUG i III TH realizowane w Niemczach w Chemnitz w ramach projektu POWER na zasadach Erasmus+ pod tytułem - „Praktyka zagraniczna – efektywną metodą rozwoju kompetencji zawodowych i społecznych uczniów technikum”.
Uczniowie realizują zaplanowane zajęcia w hotelach i restauracjach w okolicach Chemnitz. Podnosząc swoje kwalifikacje zawodowe i językowe. W ramach praktyk uczestniczą również w wycieczkach zawodoznawczych. W weekendy organizowane spotkania integracyjne i wycieczki np. do Lipska i Drezna.
Udział w praktykach daje im również możliwość nawiązania nowych kontaktów z potencjalnymi pracodawcami. Właściciel hotelu Schlosshotel Wasserschloss Klaffenbach najchętniej nasze praktykantki - Martynę Kuczyńską i Agnieszkę Borowską - zatrudniłby „już” do pracy. Pracodawcy bardzo dobrze oceniają wiedzę i umiejętności uczestników praktyk. Podkreślają w rozmowach z koordynatorem „ Wszyscy są bardzo pracowici i odpowiedzialni, jak również chętnie podejmują się realizacji samodzielnych zadań”.
Uczniowie podkreślają: „ Udział w praktykach daje nam możliwość praktycznego wykorzystania naszych umiejętności językowych oraz poznania nowych przepisów kulinarnych, które będziemy wdrażali po powrocie do kraju”.
Co tydzień z praktykami spotyka się koordynatorka projektu - pani Edyta Gorczyca.
Wszyscy uczestnicy czują się świetnie. Najbardziej brakuje im „polskiego jedzenia”, ale do domu wracać jeszcze nie chcą. Całej społeczności ZSOiZ –przesyłają pozdrowienia!:-D)))
Uczniowie realizują zaplanowane zajęcia w hotelach i restauracjach w okolicach Chemnitz. Podnosząc swoje kwalifikacje zawodowe i językowe. W ramach praktyk uczestniczą również w wycieczkach zawodoznawczych. W weekendy organizowane spotkania integracyjne i wycieczki np. do Lipska i Drezna.
Udział w praktykach daje im również możliwość nawiązania nowych kontaktów z potencjalnymi pracodawcami. Właściciel hotelu Schlosshotel Wasserschloss Klaffenbach najchętniej nasze praktykantki - Martynę Kuczyńską i Agnieszkę Borowską - zatrudniłby „już” do pracy. Pracodawcy bardzo dobrze oceniają wiedzę i umiejętności uczestników praktyk. Podkreślają w rozmowach z koordynatorem „ Wszyscy są bardzo pracowici i odpowiedzialni, jak również chętnie podejmują się realizacji samodzielnych zadań”.
Uczniowie podkreślają: „ Udział w praktykach daje nam możliwość praktycznego wykorzystania naszych umiejętności językowych oraz poznania nowych przepisów kulinarnych, które będziemy wdrażali po powrocie do kraju”.
Co tydzień z praktykami spotyka się koordynatorka projektu - pani Edyta Gorczyca.
Wszyscy uczestnicy czują się świetnie. Najbardziej brakuje im „polskiego jedzenia”, ale do domu wracać jeszcze nie chcą. Całej społeczności ZSOiZ –przesyłają pozdrowienia!:-D)))