Seminarium technologiczne dotyczące produkcji lodów, sorbetów i deserów we Wrocławiu
Dnia 12.03.2018 w Novotel & Ibis Centrum we Wrocławiu odbyło się seminarium technologiczne, którego tematyką były techniki i technologie produkcji lodów sorbetów i deserów. W seminarium wzięli udział wszyscy zainteresowani tajnikami produkcji lodów. Zaproszenie otrzymali również uczniowie Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra Henryka Sucharskiego w Bolesławcu uczestnicy kreatywnych warsztatów lodowych z Schöller Ice Cream: Cyprian Fijałkowski (III TŻiUG), Gracjana Napolska (III TŻiUG), Karolina Stangret (III TŻiUG), Martyna Słobodzian (III TŻiUG) wraz z nauczycielem przedmiotów gastronomicznych.
Seminarium zorganizowano przy współpracy z firmą SAVPOL. Podczas trzygodzinnego spotkania, zaproszeni goście mieli możliwość poznania tajników wytwarzania lodów z zastosowaniem nowych komponentów. Uczestnicy warsztatów mieli okazję spróbować przygotowanych lodów o nowych smakach: „róży z białą czekoladą”, „cookie dough” (ciasteczkowych), „solony carmel”, „pistacjowych”, tradycyjnych: „czekoladowych”, „śmietankowych”, słodzonych stewią: „śmietanka nevia”, „czekolada blond”, bezglutenowych i tradycyjnych sorbetów.
Dodatkową atrakcją przygotowaną przez Dariusza Kowalczewskiego - Mistrza Cukiernictwa technologa, było wykonanie prostych a jakże efektownych dekoracji do wykorzystania przy zdobieniu pucharów z lodami i deserów.
Seminarium zorganizowano przy współpracy z firmą SAVPOL. Podczas trzygodzinnego spotkania, zaproszeni goście mieli możliwość poznania tajników wytwarzania lodów z zastosowaniem nowych komponentów. Uczestnicy warsztatów mieli okazję spróbować przygotowanych lodów o nowych smakach: „róży z białą czekoladą”, „cookie dough” (ciasteczkowych), „solony carmel”, „pistacjowych”, tradycyjnych: „czekoladowych”, „śmietankowych”, słodzonych stewią: „śmietanka nevia”, „czekolada blond”, bezglutenowych i tradycyjnych sorbetów.
Dodatkową atrakcją przygotowaną przez Dariusza Kowalczewskiego - Mistrza Cukiernictwa technologa, było wykonanie prostych a jakże efektownych dekoracji do wykorzystania przy zdobieniu pucharów z lodami i deserów.