Siódma edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich, – „ALE PASZTET”
W dniach 17-18 listopada 2017 roku w Zamku w Kliczkowie odbyła się siódma edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich, – „ALE PASZTET”.
Przedmiotem Konkursu była przekąska zimna lub gorąca i danie główne.
Przekąską miał być pasztet z karpia w autorskiej odsłonie. Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego były: filet z sandacza, polskie grzyby leśne (świeże, suszone i/lub mrożone), naturalny miód pszczeli, owocowe runo leśne (jagody, maliny, jeżyny...), ziemniak polski.
Do pałacu zawitały kulinarne gwiazdy z całej Polski: utytułowani szefowie kuchni, uzdolnieni uczniowie szkół gastronomicznych oraz lokalni mieszkańcy i przedstawiciele branży gastronomicznej. Imprezę poprowadzili: Sylwia Biały oraz Robert Poliński.
W jury zasiedli: ZBIGNIEW ŁĘGOWSKI- przewodniczący jury, MARCIN ŚWIDER – v-ce przewodniczący jury, RAJMUND PAPIERNIK, MARIUSZ KUCHARCZAK, WOJCIECH BALICKI – jury techniczne, PIOTR SZCZYGIELSKI – koordynator konkursu.
Organizatorami Konkursu są: Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Jednak dla nas najważniejszy był udział naszych uczniów:
Drużyna I: Martyna Dybał i Martyna Słobdzian (IV TŻiUG i III TZiUG) ·
Drużyna II: Patryk Ulbrych i Cyprian Fijałkowski (III TŻiUG).
W trakcie konkurencji wszyscy spisali się rewelacyjnie – gotowali spokojnie i profesjonalnie.
Wszystkim serdecznie dziękujemy i gratulujemy oraz życzymy sukcesów w kolejnych przedsięwzięciach kulinarnych. Nauczycielem przygotowującym uczniów była Małgorzata Plis-Lozer.
Przedmiotem Konkursu była przekąska zimna lub gorąca i danie główne.
Przekąską miał być pasztet z karpia w autorskiej odsłonie. Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego były: filet z sandacza, polskie grzyby leśne (świeże, suszone i/lub mrożone), naturalny miód pszczeli, owocowe runo leśne (jagody, maliny, jeżyny...), ziemniak polski.
Do pałacu zawitały kulinarne gwiazdy z całej Polski: utytułowani szefowie kuchni, uzdolnieni uczniowie szkół gastronomicznych oraz lokalni mieszkańcy i przedstawiciele branży gastronomicznej. Imprezę poprowadzili: Sylwia Biały oraz Robert Poliński.
W jury zasiedli: ZBIGNIEW ŁĘGOWSKI- przewodniczący jury, MARCIN ŚWIDER – v-ce przewodniczący jury, RAJMUND PAPIERNIK, MARIUSZ KUCHARCZAK, WOJCIECH BALICKI – jury techniczne, PIOTR SZCZYGIELSKI – koordynator konkursu.
Organizatorami Konkursu są: Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Jednak dla nas najważniejszy był udział naszych uczniów:
Drużyna I: Martyna Dybał i Martyna Słobdzian (IV TŻiUG i III TZiUG) ·
Drużyna II: Patryk Ulbrych i Cyprian Fijałkowski (III TŻiUG).
W trakcie konkurencji wszyscy spisali się rewelacyjnie – gotowali spokojnie i profesjonalnie.
Wszystkim serdecznie dziękujemy i gratulujemy oraz życzymy sukcesów w kolejnych przedsięwzięciach kulinarnych. Nauczycielem przygotowującym uczniów była Małgorzata Plis-Lozer.