Uczniowie klasy 1TŻiUG uczyli dzieci przygotowywać pizzę
Dnia 22 lutego 2018 roku w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra Henryka Sucharskiego w Bolesławcu odbyło się spotkanie kulinarne uczniów klasy I technikum żywieniu i usług gastronomicznych oraz uczniów Publicznej Szkoły Podstawowej nr 4 w Bolesławcu wraz z wychowawcą Panią Angeliną Kraśnicką i opiekunem Ewą Sawicką. Warsztaty były poświęcone królowej kuchni włoskiej, czyli pizzy. Uczniowie w pierwszej kolejności wysłuchali wykładu o historii pizzy – m.in. skąd się wywodzi, kto wprowadził jej nazwę, gdzie powstała pierwsza pizzeria.... i mnóstwo innych faktów i mitów na temat pizzy. Następnie przystąpili do przygotowywania własnych dań – bajecznie kolorowych i pachnących. Na stole pojawiły się pizze neapolitańskie, sycylijskie oraz własne kompozycje. Jak zwykle młodzież spisała się na medal!!! Dziękujemy za pomoc Weronice Kulpie, Oli Czyżewskiej, Sylwii Konik, Kornelii Skrzypacz,Wojtkowi Piestrzyńskiemu, Marcelowi Skiersinisowi oraz p. Annie Nowak i Krystynie Hucal - opiekunom warsztatów.