Uczniowie ZSOiZ w finale IX edycji Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci skąd jesteś”
Uczniowie Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra Henryka Sucharskiego w Bolesławcu biorą udział w konkursie „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci skąd jesteś”.
Miło nam poinformować, iż uczniowie naszej szkoły – Cyprian Fijałkowski i Patryk Ulbrych z klasy 4 technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zakwalifikowali się do finału IX edycji Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci skąd jesteś”, który odbędzie się 27 listopada 2018 roku we Wrocławiu.
Produktami głównymi do przygotowania potraw konkursowych są:
- na przystawkę – ser kozi dojrzewający młody naturalny, jabłka, miód akacjowy lub rzepakowy z gospodarstwa pasiecznego
- na danie główne – piersi z kaczki (do 100g/p ), kasza gryczana z „Doliny Gryki”, borowiki
Każda receptura musi zawierać:
• nazwę potrawy;
• normatyw surowcowy na 4 porcje;
• technikę wykonania
Dania powinny zostać podane jednoporcjowo, ułożone i garnirowane według własnej inwencji.
Uczniowie jako potrawy finałowe proponują:
Miło nam poinformować, iż uczniowie naszej szkoły – Cyprian Fijałkowski i Patryk Ulbrych z klasy 4 technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zakwalifikowali się do finału IX edycji Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci skąd jesteś”, który odbędzie się 27 listopada 2018 roku we Wrocławiu.
Produktami głównymi do przygotowania potraw konkursowych są:
- na przystawkę – ser kozi dojrzewający młody naturalny, jabłka, miód akacjowy lub rzepakowy z gospodarstwa pasiecznego
- na danie główne – piersi z kaczki (do 100g/p ), kasza gryczana z „Doliny Gryki”, borowiki
Każda receptura musi zawierać:
• nazwę potrawy;
• normatyw surowcowy na 4 porcje;
• technikę wykonania
Dania powinny zostać podane jednoporcjowo, ułożone i garnirowane według własnej inwencji.
Uczniowie jako potrawy finałowe proponują:
Przystawka: Ser kozi opalony z chrobotkiem, orzechami w słonym karmelu, wędzoną śmietaną, pudrem z jabłek, grzybami podsmażonymi na maśle i sosem z malin;
Danie główne to pierś z kaczki podana na pure z dyni, tortellini z kaszą gryczaną, sos z czerwonego wina i puder grzybowy oraz oliwa z pokrzywy.