Uczymy się od najlepszych- Warsztaty kulinarne z Mistrzem Robertem Sową
W dniu 19 maja 2015 gościliśmy w progach naszej szkoły Roberta Sowę-mistrza kuchni i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej, znanego z programów telewizyjnych i audycji radiowych, laureata wielu prestiżowych nagród i wyróżnień, autora książek „Życie kocha jeść”, ”W poszukiwaniu smaku doskonałego” i „Esencja smaku”, właściciela warszawskiej restauracji  Sowa& Przyjaciele, członka elitarnego Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej Polskiego Zrzeszenia Hoteli oraz Honorowego  Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, szef kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski.
Robert Sowa- optymistyczny, spokojny, uśmiechnięty-udzielił naszym uczniom wielu cennych wskazówek, pokazał nowoczesne technologie produkcji potraw ,sztukę ich doprawiania i dekorowania. Zachęcał do korzystania  i promowania tego co jest naszym regionalnym dobrem ,czyli darów natury Borów Dolnośląskich.
Podczas warsztatów, w których wzięli udział uczniowie  począwszy od klas pierwszych  technikum żywienia i usług gastronomicznych  oraz szkoły zawodowej i tych już bardziej zaawansowanych w sztuce kulinarnej, zostały stworzone przepyszne potrawy ,a mianowicie :
- polędwica z dorsza z sosem z ogórków kiszonych i koperkiem
 - pikantne piersi kaczki z gruszkami aromatyzowanymi miodem, śliwowicą i rozmarynem
 - policzki wieprzowe na ragout z soczewicy i pomidorów.
 
Potrawy doprawiono przyprawami Prymat, który był sponsorem tegoż spotkania.
Warsztaty zakończyło podsumowanie Mistrza  ,który  zauważył, że młodzież w Bolesławcu jest otwarta  na nowe wyzwania kulinarne i jest bardzo dobrze wykształcona.
Uczniowie mieli również możliwość zadawania panu Robertowi Sowie pytań, na które chętnie odpowiadał.
Każdy z uczestników  kulinarnego spotkania otrzymał certyfikat i książkę Roberta Sowy „Cztery pory roku” z dedykacją  oraz zestaw przypraw .
Najcenniejsza jednak to przygoda, nauka  i  niezapomniane   smakowe doznania  pyszności ,które wykonali pod okiem Mistrza.
  
  
 
 
 
 
 






