Włoskie przysmaki w ZSOiZ

19 października 2018 roku w sali gastronomicznej Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra Henryka Sucharskiego w Bolesławcu odbyło się szkolenie z kuchni włoskiej we współpracy z Restauracją „Bella Italia”. Szkolenie było poświęcone podstawowym daniom takim jak makarony czy desery. Uczniowie poznali ponad 20 rodzajów makaronów takich jak: Cannelloni, Capellini, Conchigliette, Fettuccine, Fusilli, Orecchiette, Pappardelle, Penne, Ravioli czy Rigatoni. Przygotowaliśmy kilka z nich, m.in. Broccoli, Carbonara itp. Próbowaliśmy także włoskich produktów oraz omówiliśmy podstawowe zasady panujące w kuchni włoskiej jak i zasady pracy w restauracji. Warsztaty kulinarne poprowadził pracownik Restauracji „Bella Italia” a jednocześnie uczeń klasy czwartej technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Patryk Ulbrych.













