W ZSOIZ ZNOWU KOLOROWO, ZDROWO ,SMACZNIE I WESOŁO!!!!
Dnia 26 maja 2015r. już po raz piąty spotkaliśmy się z młodymi kucharzami ze Szkoły Podstawowej nr 2 przy ulicy Bankowej w Bolesławcu. Tym razem odwiedzili nas uczniowie klasy II „a”. Było to kolejne spotkanie w ramach projektu„ WYBIERAM ZDROWIE I ZDROWE ODŻYWIANIE – UCZĘ SIĘ GOTOWAĆ”.
Wstępem do warsztatów było wspólne oglądanie filmu edukacyjnego, promującego zdrowe odżywianie, zakończone quizem utrwalającym zdobytą wiedzę. Całość poprowadził uczeń klasy III TŻiUG- Bartek Biały. Następnie dzieci żwawo przystąpiły do krojenia warzyw pod czujnym okiem wychowawców klasy- Pani Jolanty Borysiuk i Pani Joanny Sołkiewicz oraz rodziców i uczniów klasy II TŻiUG.
Pierwsza część wspólnych działań kulinarnych to „Zabawa w kolory”- czyli przygotowanie barwnych, zdrowych i smacznych sałatek z wykorzystaniem sezonowych surowców warzywnych i owocowych o tym samym kolorze. W tej części spotkania dzieci przygotowały sałatki:
- w kolorze czerwonym –z kompozycji fasoli i papryki czerwonej, pomidora z dodatkiem oliwy z oliwek, ziół i przeróżnych przypraw;
-w kolorze zielonym -z rukoli, zielonej papryki, groszku, fasolki szparagowej, ogórka , pistacji i mozzarelli ;
- oraz w kolorze żółtym, która powstała z kukurydzy, ananasa z puszki, sera żółtego z dodatkiem orzechów włoskich.
Po zakończonej pracy, w atmosferze radości i śmiechu, wszyscy udaliśmy się na degustację.
Natomiast druga część warsztatów została poprowadzona przez szefa kuchni znakomitego kucharza SZYMONA PRZYSTUPĘ -AMBASADORA BONDUELLE FOOD SERVICE. Dzieci miały okazję pod okiem mistrza skomponować sałatki z warzyw i owoców, które nie zostały wykorzystane w pierwszej części warsztatów. Młodzi kucharze poznali smak i zapach różnych warzyw, owoców i przypraw oraz dowiedzieli się, kiedy jest sezon na określone warzywa i owoce. Była to okazja do poznania nowych zapachów i przepisów przygotowywanych na bazie naturalnych składników.