Warsztaty cukiernicze
W czwartek 29.09.2020r.,z inicjatywy Patryka Ulbrycha (naszego absolwenta), w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra H. Sucharskiego w Bolesławcu odbyło się „słodkie popołudnie”. Młodzież z klas: II GTŻ, II PGH, III i IV TŻiUG „szlifowała” swoje umiejętności przygotowując desery:
- „crème brûlée”– zapiekany deser, przygotowywany ze śmietanki, żółtek, cukru, uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru;
- „fondant czekoladowy”- to przepyszne, intensywnie czekoladowe ciasto, z którego po przekrojeniu wylewa się płynne wnętrze –czekoladowa lawa;
- „sernik dyniowy”- niekwestionowany król jesiennych wypieków na herbatnikowym spodzie i śmietankową polewą;
- „Crème pâtissière”- francuski krem -lekki waniliowy deser, aksamitny, budyniowy krem idealnie nadający się praktycznie do większości wypieków: do torów, ciast, babeczek, tart, pączków, makaroników, eklerków. Można go jeść jak zwykły budyń na podwieczorek.;
A na deser ????
Pyszne ptysie wypełnione orzeźwiającym kremem cytrynowym z serkiem mascarpone.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej doskonale bawili się przygotowując desery oraz zadbali aby czwartkowe popołudnie pozostawiło miłe i słodkie wspomnienia. Opiekunami warsztatów byli nauczyciele przedmiotów zawodowych Magda Białobrzeska i Małgorzata Plis-Lozer.
- „crème brûlée”– zapiekany deser, przygotowywany ze śmietanki, żółtek, cukru, uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru;
- „fondant czekoladowy”- to przepyszne, intensywnie czekoladowe ciasto, z którego po przekrojeniu wylewa się płynne wnętrze –czekoladowa lawa;
- „sernik dyniowy”- niekwestionowany król jesiennych wypieków na herbatnikowym spodzie i śmietankową polewą;
- „Crème pâtissière”- francuski krem -lekki waniliowy deser, aksamitny, budyniowy krem idealnie nadający się praktycznie do większości wypieków: do torów, ciast, babeczek, tart, pączków, makaroników, eklerków. Można go jeść jak zwykły budyń na podwieczorek.;
A na deser ????
Pyszne ptysie wypełnione orzeźwiającym kremem cytrynowym z serkiem mascarpone.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej doskonale bawili się przygotowując desery oraz zadbali aby czwartkowe popołudnie pozostawiło miłe i słodkie wspomnienia. Opiekunami warsztatów byli nauczyciele przedmiotów zawodowych Magda Białobrzeska i Małgorzata Plis-Lozer.