Warsztaty kulinarne dla dzieci – kanapki
Które z dzieci nie lubią bawić się w kuchni? A co się działo?
- piramida żywieniowa i quizy,
- było przygotowywanie kolorowych i zabawnych kanapek.
Warsztaty odbyły się w ramach projektu „Czas na zdrowie” Dzieci pod czujnym okiem uczyły uczniów kl.I i II TŻiUG a byli to: Kasia Czech i Dawid Kapusz, Martyna Słobodzian, Asia Jelonek, Mateusz Bielawski, Martyna Rutkowska, Patryk Ulbrych, Karolina Jaskot, uczyły się przygotowywać zdrowe i apetyczne kanapki. Dzięki wspólnym zajęciom drugoklasiści mieli możliwość zapoznania się z zawodem kucharza oraz zgłębiły wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Mamy nadzieje, że kolorowe, kreatywne kanapki zachęcą dzieci do spożywania drugiego śniadania w szkole.
Mali kucharze uczyli się:
- o zdrowych nawykach życiowych i jedzeniowych,
- o tym jak ważne jest jedzenie śniadania,
- o pięciu porcjach warzyw i owoców w ciągu dnia, z których jedną już możemy skonsumować przygotowując choćby pożywne, kolorowe kanapki,
- o bezpieczeństwie i higienie podczas pracy w kuchni,
wreszcie o tym, że nawet najzwyklejsza kanapka może być apetycznym dziełem sztuki i możemy do niej dodać absolutnie wszystkie owoce czy warzywa w fantazyjnym kształcie.
Nie ma nic milszego niż pracować w grupie rozentuzjazmowanych małych ludzi, liczą się tu kreatywność, estetyka i przede wszystkim dobra zabawa. Swoją drogą niesamowite jest jak entuzjastycznie do samodzielnego przygotowywania jedzenia podchodzą dzieci a potem z jak wielkim apetytem zjadają swoje dzieła :)
Było super, mam nadzieję, że uda nam się zajęcia powtórzyć z innym tematem!
zobaczcie sami :)