WARSZTATY KULINARNE NASZYCH UCZNIÓW W ZAMKU KLICZKÓW
Kolejne mega wydarzenie w ramach współpracy z szefem kuchni  Zamku Kliczków Tomaszem Przybyłowskim już za nami.
Spotkanie uczestników warsztatów, w których brało  udział 6 uczniów naszej szkoły : Wioleta Sula, Arletta Drozd, Bartek Biały, Damian Kapusz, Daniel Jankowski i Daniel Zyg, miało miejsce w dniach
08.04.2015 i 09.04.2015r w Kliczkowie.
 
Zadaniem uczniów była pomoc przy przygotowaniu bankietu dla 67 osób, uczestników międzynarodowej konferencji.
W  pierwszym dniu warsztatów uczniowie wraz z kucharzami, pracownikami etatowymi (z-cą szefa kuchni Piotrem Jurkiem i szefem zmiany Aliną Urbanek), zgromadzili surowce i przygotowali od podstaw półprodukty  potrzebne do przygotowania zaplanowanych dań.
Natomiast drugi dzień był dla uczestników nie lada wyzwaniem. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli okazję wraz z profesjonalistami przygotować i wydać takie dania jak:
- Rostbef wołowy podany z sosem rémoulade, rukolą z koprem włoskim, czerwoną cebulą, karczochem marynowanym i oliwą truflową w osnowie chrupiących francuskich tostów.
 - Łosoś atlantycki marynowany w chardonnay, oliwie i zielonym pieprzu podany z roszponką i czerwoną kapustą i sosem miodowo-musztardowym z grzanką ziołową.
 
Zupy:
- Krem ze szpinaku z prażonymi płatkami migdałów.
 - Amerykański krem z kukurydzy z cynamonem i chili podany z chipsami bekonowymi i świeżym szczypiorkiem.
 - Zupa minestrone po sycylijsku.
 
Dania główne:
- Kaczka pieczona po polsku podana z sosem wiśniowym, maślaną kaszą pęczak, karmelizowaną marchewką w sezamie i jabłkami smażonymi na musie z modrej kapusty.
 - Łosoś na parze podany z sosem z szyjek rakowych i risotto limonkowym, antonówką i dodatkiem dojrzewającego polskiego sera z nacią świeżej pietruszki.
 - Jagnięcina po podhalańsku podana z groszkiem cukrowym í brukselką gotowana z dyniowo-zíemniaczanym puree í sosem ziołowo-míętowym.
 
Desery:
- Brawnie z bayleisem i sosem z biatej czekolady.
 - Deser „SEMIFREDDO" z bezq i sosem malinowym.
 - Tiramisu.
 
Zamówione przez organizatorów konferencji   dania były niezwykle ekskluzywne ,  specjalnie stworzone do zamówień a'la carte.
Wszystkie powyższe działania mają na celu zdobycie kolejnego, jakże cennego kulinarnego doświadczenia. To  pozwoli  w przyszłości tym młodym ludziom bez lęku podejmować następne zawodowe wyzwania.
Planujemy kolejne takie zmagania i na dzień dzisiejszy już wiemy,  że nie będzie łatwo .







