WARSZTATY KULINARNE NASZYCH UCZNIÓW W ZAMKU KLICZKÓW
Kolejne mega wydarzenie w ramach współpracy z szefem kuchni Zamku Kliczków Tomaszem Przybyłowskim już za nami.
Spotkanie uczestników warsztatów, w których brało udział 6 uczniów naszej szkoły : Wioleta Sula, Arletta Drozd, Bartek Biały, Damian Kapusz, Daniel Jankowski i Daniel Zyg, miało miejsce w dniach
08.04.2015 i 09.04.2015r w Kliczkowie.
Zadaniem uczniów była pomoc przy przygotowaniu bankietu dla 67 osób, uczestników międzynarodowej konferencji.
W pierwszym dniu warsztatów uczniowie wraz z kucharzami, pracownikami etatowymi (z-cą szefa kuchni Piotrem Jurkiem i szefem zmiany Aliną Urbanek), zgromadzili surowce i przygotowali od podstaw półprodukty potrzebne do przygotowania zaplanowanych dań.
Natomiast drugi dzień był dla uczestników nie lada wyzwaniem. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli okazję wraz z profesjonalistami przygotować i wydać takie dania jak:
- Rostbef wołowy podany z sosem rémoulade, rukolą z koprem włoskim, czerwoną cebulą, karczochem marynowanym i oliwą truflową w osnowie chrupiących francuskich tostów.
- Łosoś atlantycki marynowany w chardonnay, oliwie i zielonym pieprzu podany z roszponką i czerwoną kapustą i sosem miodowo-musztardowym z grzanką ziołową.
Zupy:
- Krem ze szpinaku z prażonymi płatkami migdałów.
- Amerykański krem z kukurydzy z cynamonem i chili podany z chipsami bekonowymi i świeżym szczypiorkiem.
- Zupa minestrone po sycylijsku.
Dania główne:
- Kaczka pieczona po polsku podana z sosem wiśniowym, maślaną kaszą pęczak, karmelizowaną marchewką w sezamie i jabłkami smażonymi na musie z modrej kapusty.
- Łosoś na parze podany z sosem z szyjek rakowych i risotto limonkowym, antonówką i dodatkiem dojrzewającego polskiego sera z nacią świeżej pietruszki.
- Jagnięcina po podhalańsku podana z groszkiem cukrowym í brukselką gotowana z dyniowo-zíemniaczanym puree í sosem ziołowo-míętowym.
Desery:
- Brawnie z bayleisem i sosem z biatej czekolady.
- Deser „SEMIFREDDO" z bezq i sosem malinowym.
- Tiramisu.
Zamówione przez organizatorów konferencji dania były niezwykle ekskluzywne , specjalnie stworzone do zamówień a'la carte.
Wszystkie powyższe działania mają na celu zdobycie kolejnego, jakże cennego kulinarnego doświadczenia. To pozwoli w przyszłości tym młodym ludziom bez lęku podejmować następne zawodowe wyzwania.
Planujemy kolejne takie zmagania i na dzień dzisiejszy już wiemy, że nie będzie łatwo .