Warsztaty kulinarne w Kliczkowie
W środę 05.10.2016r. odbyły się warsztaty kulinarne prowadzone przez Pana Łukasza Grzesika szefa kuchni Zamku Kliczków.
W warsztatach uczestniczyli członkowie „grupy patronackiej” uczniowie kl. II, III i IV TŻiUG pionu gastronomicznego ZSOiZ w Bolesławcu.
Młodzież została podzielona na dwa zespoły, które miały do wykonania potrawę, której składnikiem głównym była polędwiczka wieprzowa. Potrawę należało wykonać wykorzystując metodę obróbki cieplnej Sous Vide.
Poza tym młodzi kucharze mieli za zadanie skomponować zestaw dodatków uzupełniających przygotowywane danie.
Pierwszy zespół - Krzysztof Ozga kl. IV TŻiUG, Martyna Dybał kl. III TŻiUG - zaproponował podanie polędwiczki Sous Vide z sosem grzybowym, marynowanymi buraczkami i ziemniakami pure z musztardą francuską oraz z musem z selera i białej czekolady.
Druga grupa – Martyna Słobodzian, Cyprian Fijałkowski i Patryk Ulbrych – podjęli się przygotowania canneloni z ziemniaków faszerowane skorzonerą i młodymi marchewkami z dodatkiem ziół. Danie dopełnione zostało marynowanymi grzybami „kozia broda” i sosem z owoców leśnych.
Młodzi adepci kulinarni podjęli wyzwanie podania pasztetu, jako przystawki.
Ze wszystkich produktów przygotowana została PRAWDZIWA UCZTA. Ciąg dalszy zmagań kulinarnych jeszcze przed nami.
W warsztatach uczestniczyli członkowie „grupy patronackiej” uczniowie kl. II, III i IV TŻiUG pionu gastronomicznego ZSOiZ w Bolesławcu.
Młodzież została podzielona na dwa zespoły, które miały do wykonania potrawę, której składnikiem głównym była polędwiczka wieprzowa. Potrawę należało wykonać wykorzystując metodę obróbki cieplnej Sous Vide.
Poza tym młodzi kucharze mieli za zadanie skomponować zestaw dodatków uzupełniających przygotowywane danie.
Pierwszy zespół - Krzysztof Ozga kl. IV TŻiUG, Martyna Dybał kl. III TŻiUG - zaproponował podanie polędwiczki Sous Vide z sosem grzybowym, marynowanymi buraczkami i ziemniakami pure z musztardą francuską oraz z musem z selera i białej czekolady.
Druga grupa – Martyna Słobodzian, Cyprian Fijałkowski i Patryk Ulbrych – podjęli się przygotowania canneloni z ziemniaków faszerowane skorzonerą i młodymi marchewkami z dodatkiem ziół. Danie dopełnione zostało marynowanymi grzybami „kozia broda” i sosem z owoców leśnych.
Młodzi adepci kulinarni podjęli wyzwanie podania pasztetu, jako przystawki.
Ze wszystkich produktów przygotowana została PRAWDZIWA UCZTA. Ciąg dalszy zmagań kulinarnych jeszcze przed nami.