WARSZTATY KULINARNE W STUDIO CULINARY SOLUTIONS & SLOW FOOD BISTRO WE WROCŁAWIU
Dzięki współpracy z szefami kuchni Zamku „Kliczków” uczniowie naszej szkoły mogli uczestniczyć w warsztatach kulinarnych promujących nowości surowcowe firmy zaopatrzeniowej Dorado Chłodnie Sp. z o.o.
Spotkanie odbyło się dnia 18.03.2015 w Studio Culinary Solutions & slow food bistro we Wrocławiu. Na spotkaniu zaprezentowały swoje produkty takie firmy jak:
- Qfood – Mięsa , ryby i owoce morza
- Temar – Sery
- Bonduelle – nowości – salsefia, młody bób
- Zeelandia – produkty cukiernicze do kuchni
- Food Concept – ekskluzywne płatki soli
- Essential Group - świeże zioła cięte, mikrozioła, kwiaty jadalne
- Kruszwica – frytura nowej generacji oraz oleje smakowe
- Purena – koncentraty soków i napoi
- Cisowianka – woda mineralna Perlage
Wszystkie te surowce posłużyły uczestnikom warsztatów do wykonania wielu wspaniałych i nowatorskich potraw.
Uczniowie naszej szkoły - będący reprezentantami na konkursach kulinarnych - po raz pierwszy wspólnie z szefami kuchni wrocławskich restauracji mieli możliwość przygotowania nowych dla nich potrawy na bazie tak ciekawych surowców jak:
- papugoryba, merlin, świeży tuńczyk, Lucjan czerwony, krewetka argentyńska - wyczarowując „Półmisek rybnych rozmaitości”,
- ugotowane metodą sous vide perliczki, marynowana mini mozzarella, świeży szpinak, suszone pomidory, cukinia z dodatkiem oliwy z oliwek, sosu sojowego, przypraw i ziół- z nich powstała pyszna sałatka,
- półprodukt Panna cotta firmy Zeelandia - posłużył natomiast do przygotowania deseru „Panna cotta z cynamonem podana z concasse ze śliwki w winie Porto”.
To tylko mały „wycinek” kulinarnej uczty jakiej mieliśmy okazję doświadczyć będąc uczestnikami tych niecodziennych warsztatów.