Dnia 15 marca 2017 roku odbyły się w pracowni gastronomicznej naszej szkoły warsztaty kulinarne z szefem kuchni Zamku Czocha – Januszem Belczykiem. Fantastycznym człowiekiem i znakomitym kucharzem, który zaraża nas pasją do gotowania. W zajęciach brali udział, niezmiennie, uczniowie klas gastronomicznych pod opieką Pani Małgorzaty Plis -Lozer oraz zaproszeni uczniowie z Gimnazjum Samorządowego nr 3 im. Jana Pawła II z Bolesławca, pod opieką Pani Aleksandry Jaskowskiej. Lekcja wspólnego kucharzenia odbyła się pod hasłem „łosoś i owoce morza”, – czyli musiało być lekko, zdrowo i smacznie. Zajęcia te są elementem ogólnopolskiego projektu „Czas na zdrowie”, promującego ideę zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Projekt ten łączy rozpowszechnianie wiedzy dotyczącej właściwego stylu życia z dawką zdrowej zabawy. Jednym z głównych zadań w tym roku jest upowszechnienie wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego oraz żywności ekologicznej, regionalnej i tradycyjnej.
Uczniowie przygotowywali puszystą roladę szpinakową z łososiem i białym serkiem z dodatkiem sosu miodowo - tymiankowego, terrinę łososiową oraz ekologiczny razowy makaron z sosem warzywnym i mulami w dwóch odsłonach smakowych. Efekty naszej pracy, w formie dobrej zabawy są widoczne na załączonych zdjęciach. Relację z naszych poczynań można również zobaczyć na portalu bolec.info klikając link http://www.bolec.info/index.php?op=informacje&news=17457.