Warsztaty kulinarne z Szymonem Przystupą
W środę 20 listopada 2019r. w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra Henryka Sucharskiego w Bolesławcu odbyły się warsztaty kulinarne pod przewodnictwem Szymona Przystupy właściciela firmy ,,Cooking forall - Gotowanie dla Wszystkich'' i ambasador firmy Bonduelle Food Service, który swoje doświadczenie zdobywał m.in. na stażach w najlepszych restauracjach odznaczonymi gwiazdkami Michelin - ,,Atelier Amaro’’ oraz ,,Alcron” w hotelu Radisson w Pradze. Miał okazje uczyć się sztuki kulinarnej również na praktykach u jednego z członków Francuskiej Akademii Kulinarnej. W warsztatach uczestniczyli uczniowie kl. I PGH i GTŻ II, III TŻiUG pionu gastronomicznego ZSOiZ.
Szef kuchni pokazywał młodym adeptom sztuki kulinarnej jak stworzyć perfekcyjną zupę krem z selera z białą czekoladą i orzechami nerkowca, suflet z dyni, kapustę czerwoną z fermentowanymi ziemniakami i pieczoną cieciorką czy karmelizowaną dynię z sosem z pomarańczy. Zaznaczał przy tym, że najważniejszym jest nie tylko wygląd potrawy, ale przede wszystkim umiejętność "wyciągnięcia smaku".
Przed każdym ćwiczeniem każdą z potraw omawiał i przygotowywał nasz Mistrz.
Ze wszystkich produktów przygotowana została PRAWDZIWA UCZTA.
Uczestnicy warsztatów mieli możliwość zobaczyć i przede wszystkim pracować mistrzem sztuki kulinarnej. Młodzi kucharze mieli okazję zaobserwować, w jaki sposób można gotować z pasją!!!!!!!!
Te 4-godzinne warsztaty przez cały czas ich trwania przebiegały w miłej, sympatycznej i życzliwej atmosferze.
ZADOWOLENI CHOĆ ZMĘCZENI CZEKAMY Z NADZIEJĄ I NIECIERPLIWOŚCIĄ NA KOLEJNE TAKIE WYDARZENIE.
Nie były to tylko pokazy, ponieważ metoda warsztatowa zachęcała do współpracy uczniów z Szymonem i nabieranie wiedzy poprzez praktyczne wykonywanie potrawy. Sprawdzał wiedzę teoretyczną uczniów.
Szef kuchni pokazywał młodym adeptom sztuki kulinarnej jak stworzyć perfekcyjną zupę krem z selera z białą czekoladą i orzechami nerkowca, suflet z dyni, kapustę czerwoną z fermentowanymi ziemniakami i pieczoną cieciorką czy karmelizowaną dynię z sosem z pomarańczy. Zaznaczał przy tym, że najważniejszym jest nie tylko wygląd potrawy, ale przede wszystkim umiejętność "wyciągnięcia smaku".
Przed każdym ćwiczeniem każdą z potraw omawiał i przygotowywał nasz Mistrz.
Ze wszystkich produktów przygotowana została PRAWDZIWA UCZTA.
Uczestnicy warsztatów mieli możliwość zobaczyć i przede wszystkim pracować mistrzem sztuki kulinarnej. Młodzi kucharze mieli okazję zaobserwować, w jaki sposób można gotować z pasją!!!!!!!!
Te 4-godzinne warsztaty przez cały czas ich trwania przebiegały w miłej, sympatycznej i życzliwej atmosferze.
ZADOWOLENI CHOĆ ZMĘCZENI CZEKAMY Z NADZIEJĄ I NIECIERPLIWOŚCIĄ NA KOLEJNE TAKIE WYDARZENIE.
Nie były to tylko pokazy, ponieważ metoda warsztatowa zachęcała do współpracy uczniów z Szymonem i nabieranie wiedzy poprzez praktyczne wykonywanie potrawy. Sprawdzał wiedzę teoretyczną uczniów.
Więcej zdjęć TUTAJ