Warsztaty lodowe z Mistrzem Szymonem Wolańskim
Piętnastu uczniów nasze szkoły uczestniczy w projekcie edukacyjnym „Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream”. Celem warsztatów jest rozwijanie pasji i zainteresowań uczniów, wspieranie ich w rozwoju osobistym, zwiększenie atrakcyjności i jakości kształcenia w szkole, poszerzanie wiedzy i umiejętności uczniów z zakresu komponowania deserów na bazie lodów ,,Schöller Ice Cream ''. Projekt trwał od 1 lutego do 30 maja 2018 roku.
07.06.2018r. odbyły się warsztaty lodowe dla uczniów klasy VII Szkoły Podstawowej przy ul. Kasztanowej w Kruszynie oraz uczniów klas I, II, III TŻiUG z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra Henryka Sucharskiego w Bolesławcu , które poprowadził technolog lodziarstwa i cukiernictwa Szymon Wolański mistrz cukiernik, technolog lodziarstwa, doradca technologiczny, specjalista ds. tradycyjnej produkcji lodów z wieloletnim doświadczeniem zebranym podczas tworzenia i rozwoju wielu firm lodziarskich w Polsce i za granicą. Właściciel lodziarni i produkcji lodziarskiej, gdzie lody wytwarzane są zgodnie z dekalogiem unikatowego produktu. Pan Szymon Wolański od lat zajmuję się przygotowywaniem oraz wdrażaniem receptur na lody wraz ze sposobami ich prezentacji zgodnie z najlepszymi trendami włoskimi. Warsztaty podzielone zostały na dwie części: teoretyczną i praktyczną. Pierwsza część poświęcona została produkcji lodów - krok po kroku. W drugiej części całkowicie „wtopiliśmy się” w komponowanie deserów lodowych.
Całości dopełniła degustacja przygotowanych wcześniej lodów. Z niecierpliwością oczekujemy kolejnych warsztatów.
07.06.2018r. odbyły się warsztaty lodowe dla uczniów klasy VII Szkoły Podstawowej przy ul. Kasztanowej w Kruszynie oraz uczniów klas I, II, III TŻiUG z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra Henryka Sucharskiego w Bolesławcu , które poprowadził technolog lodziarstwa i cukiernictwa Szymon Wolański mistrz cukiernik, technolog lodziarstwa, doradca technologiczny, specjalista ds. tradycyjnej produkcji lodów z wieloletnim doświadczeniem zebranym podczas tworzenia i rozwoju wielu firm lodziarskich w Polsce i za granicą. Właściciel lodziarni i produkcji lodziarskiej, gdzie lody wytwarzane są zgodnie z dekalogiem unikatowego produktu. Pan Szymon Wolański od lat zajmuję się przygotowywaniem oraz wdrażaniem receptur na lody wraz ze sposobami ich prezentacji zgodnie z najlepszymi trendami włoskimi. Warsztaty podzielone zostały na dwie części: teoretyczną i praktyczną. Pierwsza część poświęcona została produkcji lodów - krok po kroku. W drugiej części całkowicie „wtopiliśmy się” w komponowanie deserów lodowych.
Całości dopełniła degustacja przygotowanych wcześniej lodów. Z niecierpliwością oczekujemy kolejnych warsztatów.