Warsztaty sommelierskie dla uczniów ZSOiZ w Zamku Kliczków
Sommelier z zawodu i zamiłowania, kierownik gastronomiczny Zamku Kliczków Pan Zenon Broszko, w środę 15.06.2016r., poprowadził dla uczniów naszej szkoły warsztaty sommelierskie.
Było to pierwsze z kilku planowanych spotkań, które pozwolą nam odkrywać tajniki produkcji i serwowania win. Wbrew pozorom dobór wina do potraw nie jest prostą sprawą. Ogólna zasada, że białe wino podajemy do drobiu i ryb, a czerwone do wieprzowiny i wołowiny nie zawsze się sprawdza. A co z winami półwytrawnymi? Kiedy i do czego podajemy wina różowe? Europa, czy Nowy Świat? Jak rozpoznać dobre wino i nie przepłacić? Jak analizować smak i aromat wina? Te dylematy pozwoli nam rozwiązać Pan Zenon spotykając się z nami na warsztatach..
Było to pierwsze z kilku planowanych spotkań, które pozwolą nam odkrywać tajniki produkcji i serwowania win. Wbrew pozorom dobór wina do potraw nie jest prostą sprawą. Ogólna zasada, że białe wino podajemy do drobiu i ryb, a czerwone do wieprzowiny i wołowiny nie zawsze się sprawdza. A co z winami półwytrawnymi? Kiedy i do czego podajemy wina różowe? Europa, czy Nowy Świat? Jak rozpoznać dobre wino i nie przepłacić? Jak analizować smak i aromat wina? Te dylematy pozwoli nam rozwiązać Pan Zenon spotykając się z nami na warsztatach..