Wino – z czym i jak łączyć, czyli warsztaty kulinarne
Wszyscy wiemy, że dobre wino jest dobre. Ale może być jeszcze lepsze, jeżeli połączymy je z odpowiednio dobraną potrawą. Bo właściwe dobranie wina i jedzenia nie daje tylko sumy składników, a coś więcej. Może być to nowy smak i harmonia, które wzbogacą posiłek.
Właśnie tematem łączenia wina z potrawami zajmowaliśmy się na warsztatach kulinarnych, które odbyły się 07 grudnia 2016 roku w Kliczkowie. Pod czujnym okiem Pana Zenona Broszko testowaliśmy różne pary.
W menu znalazły się sery, wędliny, pasztet, dorsz śledź i inne.
Warsztaty pokazały jak ważne przy parowaniu wina z jedzeniem są dodatki. Żeby być pewnym połączenia należy wcześniej spróbować potrawy z winem. Tylko w ten sposób będziemy przekonani o trafności wyboru. Próby i eksperymenty mogą tylko pomóc w znalezieniu idealnego połączenia.
Właśnie tematem łączenia wina z potrawami zajmowaliśmy się na warsztatach kulinarnych, które odbyły się 07 grudnia 2016 roku w Kliczkowie. Pod czujnym okiem Pana Zenona Broszko testowaliśmy różne pary.
W menu znalazły się sery, wędliny, pasztet, dorsz śledź i inne.
Warsztaty pokazały jak ważne przy parowaniu wina z jedzeniem są dodatki. Żeby być pewnym połączenia należy wcześniej spróbować potrawy z winem. Tylko w ten sposób będziemy przekonani o trafności wyboru. Próby i eksperymenty mogą tylko pomóc w znalezieniu idealnego połączenia.
Małgorzata Plis-Lozer