Wioleta i Krzysztof finalistami ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „ALE PASZTET”!!!!
W Zamku Kliczków w dniach 23-24.11.2014 przeprowadzony został festiwal kulinarny o swojsko brzmiącej nazwie – „Ale Pasztet!”. Do pałacu zjechały się kulinarne gwiazdy z całej Polski: utytułowani szefowie kuchni, uzdolnieni uczniowie szkół gastronomicznych oraz lokalni mieszkańcy i przedstawiciele branży gastronomicznej. Gośćmi specjalnymi festiwalu byli Piotr Bikont (krytyk kulinarny), Sylwia Biały (finalistka programu Hell's Kitchen Polska) oraz Agnieszka Buch (uczestniczka programu Top Chef). Impreza w ramach Kulinarnego Pucharu Polski promowała tradycyjną kuchnię opartą na dziczyźnie oraz skarbach runa leśnego Borów Dolnośląskich.
Jednak dla nas najważniejszy był udział dwojga naszych uczniów : Wiolety Sula z klasy IV TŻ i GD oraz Krzysztofa Ozgi z klasy II TŻiUG, który stworzyli znakomity tandem i zdobyli w konkursie zaszczytne drugie miejsce oraz otrzymali nagrodę specjalną od Agencji Rolnej z województwa lubuskiego za najlepiej jakościowo przygotowany pasztet.
Wiola i Krzysztof przygotowali dwie znakomite potrawy :”Ala…”pasztet pod czerwoną kołderką z rysą sosu szafranowego oraz Soczystą przepiórkę na łączce w towarzystwie ziemniaka.
W trakcie konkurencji spisali się rewelacyjnie –gotowali spokojnie ,profesjonalnie ,skończyli przed czasem, który jak na tak skomplikowane dania był bardzo krótki, bo tylko 90 minut.
Finalistom serdecznie gratulujemy oraz życzymy dalszych sukcesów w kolejnych przedsięwzięciach kulinarnych.
Nauczyciele przygotowujący uczniów : Małgorzata Plis-Lozer oraz Małgorzata Tubaj