WYBIERAM ZDROWIE I ZDROWE ODŻYWIANIE-UCZĘ SIĘ GOTOWAĆ.
Dnia 4 grudnia 2014r. mieliśmy okazję spotkać się w murach naszej szkoły z nietypowymi gośćmi. Odwiedzili nas uczniowie klasy I „a” Szkoły Podstawowej nr 2 przy ulicy Bankowej w Bolesławcu. Celem tego niecodziennego spotkania było wpajanie od najmłodszych lat zdrowego stylu życia oraz rozbudzanie pasji kulinarnych, w ramach projektu„ Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie – uczę się gotować”. Wspólne gotowanie realizowane będzie w pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych przez cały rok szkolny, we współpracy z klasami pierwszymi i drugimi zaznajomionej szkoły.
Przedsięwzięcie to powstało z inicjatywy Pani Ireny Brożek, wychowawcy klasy I „a” oraz pracowników bolesławieckiego Polskiego Czerwonego Krzyża – p. Danuty Zielińskiej oraz prezesa PCK p. Zbigniewa Herbuta.
Tematyką pierwszego spotkania było przygotowanie kolorowych, zabawnych i z pewnością smacznych kanapek, z wykorzystaniem zdrowych surowców t.j. pomidory, papryka, ogórki, sery, sałata, pietruszka, szczypiorek…
Wstępem do warsztatów kulinarnych było wspólne oglądanie filmu edukacyjnego, promującego zdrowe odżywianie, zakończone quizem utrwalającym zdobytą wiedzę. Tę część warsztatów poprowadzili uczniowie klasy III i IV TŻ naszej szkoły: Arletta Drozd oraz Bartosz Biały. Następnie dzieci dzielnie przystąpiły do przygotowania swoich kanapek pod kierunkiem pani Małgorzaty Plis-Lozer, wychowawcy klasy pani Ireny Brożek oraz rodziców. Asystowali im starsi koledzy i koleżanki z klasy II TŻ i UG: Joanna Czarnota, Angelika Łazarz, Zuzanna Matysiak, Klaudia Żółtańska i Krzysztof Ozga, a także Arletta Drozd i Bartosz Biały. Po zakończonej pracy, w atmosferze radości i śmiechu, wszyscy udaliśmy się na degustację przygotowanych „kanapkowych dzieł sztuki”. Niezwykle miłym akcentem spotkania był występ artystyczny małych gości, którzy odśpiewali piosenkę pt. „Witaminki”.
Mamy nadzieję, że właśnie rozpoczęta współpraca w ramach projektu „ Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie – uczę się gotować”, będzie prowadziła do zmian w ustalonych trendach żywieniowych, wzbudzi pasje kulinarne wśród najmłodszych i młodzieży, stanie się miejscem współpracy, rozwijania umiejętności zawodowych i społecznych.
Następy etap współpracy to warsztaty z piernikiem w roli głównej.
Relację ze spotkania można równiez obejrzeć w telewizji kablowej Azart Sat:
http://azartsat.pl/wiadomosci/przedszkolaki-kucharzami