WYCIECZKA ZAWODOZNAWCZA DO WROCŁAWIA
W ramach projektu MODERNIZACJA KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO NA DOLNYM ŚLĄSKU II, w dniu 24.10.2014r. uczniowie pionu technikum żywienia z kl. II pod opieką nauczycieli, wzięli udział w wycieczce zawodoznawczej do Wrocławia.
Uczniowie zostali podzieleni na 2grupy.
Pierwsza grupa brała udział w warsztatach, na których miała przygotować lekkie, proste w serwowaniu i efektowne dla oka oraz kubków smakowych przekąski, tzw. Finger Food.
Finger Food to małe przekąski, które spożywamy bez użycia sztućców i talerzy. Ta formuła podania
i spożywania jest o tyle wygodną, że podczas towarzyskich spotkań nasi goście mogą swobodnie korzystać z przyjemności rozmowy i zabawy nie odrywając się od stołu lub na odwrót ;-) nie odrywając się od jedzenia możemy czerpać z uroków zabawy. A naszych gości nie rozprasza poszukiwanie wolnego miejsca na używany talerzyk.
Po zajęciach uczniowie degustowali przygotowane przez siebie przekąski.
Temat, który realizowała 2-ga grupa uczniów to "Znaczenie substancji konserwujących w żywieniu człowieka na przykładzie chlorku sodu".
W trakcie zajęć uczniowie zapoznali się ze znaczeniem substancji konserwujących w żywieniu człowieka. Następnie oznaczyli zawartość chlorku sodu w różnych produktach spożywczych koncentratach zup, sosów, wędlinach, kiełbasach, mięsie i innych produktach.
Oznaczano także inne substancje konserwujące w napojach i pozostałych produktach spożywczych.
Celem projektu jest poszerzanie wiedzy na temat żywności poprzez badanie jej składu, a także rozwijanie zdolności kulinarnych oraz wiedzy o możliwościach wykorzystania ogólnie dostępnych surowców spożywczych,