XIII Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
05 listopada 2018 roku o godzinie 8.00 uczniowie z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. mjra Henryka Sucharskiego w Bolesławcu wzięli udział w szkolnych eliminacjach XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tematyką wiodącą w tym roku były „Produkty mleczne - technologia i rola w żywieniu". Organizatorem Olimpiady od wielu lat jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Jej głównym celem jest: pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia, konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół, nawiązanie współpracy pomiędzy szkołami i podniesienie poziomu kształcenia zawodowego. Szkolnym koordynatorem olimpiady była pani Anna Nowak, natomiast do składu komisji konkursowej należała pani Małgorzata Plis – Lozer. Zwyciężczyniami etapu szkolnego zostały uczennice klasy IV technikum żywienia i usług gastronomicznych: Natalia Konstantynowicz oraz Karolina Jaskot. Kolejny etap zmagań dla zwycięzców etapu szkolnego odbędzie się 11 stycznia 2019 roku w Jeleniej Górze.