XIX Okręgowa Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
W dniu 09.01.2015 w Jeleniej Górze odbyła się XIX Okręgowa Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności, w której wzięło udział 2 uczniów naszej szkoły: Arletta Drozd z klasy IV TŻ i GD oraz Bartosz Biały z III TŻ i UG –finaliści etapu szkolnego.
Tematyką wiodącą olimpiady był o "Bezpieczeństwo żywności i żywienia" a w szczególności:
- Pojęcie bezpieczeństwa żywności i żywienia.
- Mikrobiologiczne i inne biologiczne zanieczyszczenia żywności.
- Chemiczne i fizyczne zanieczyszczenia żywności oraz substancje dodatkowe.
- Sposoby zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym.
- Rola i zadania służb sanitarnych w przeciwdziałaniu zatruciom pokarmowym i chorobom zakaźnym oraz terroryzmowi żywnościowemu.
- Niezbilansowanie diety czyli żywienie niezgodne z normami.
- Alergie i nietolerancje pokarmowe.
- Żywność genetycznie modyfikowana.
- Zarządzanie bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym i zakładach gastronomicznych.
- Prawna i instytucjonalna ochrona konsumentów przed zagrożeniami zawiązanymi z żywnością i żywieniem.
W Olimpiadzie Okręgowej w Jeleniej Górze wzięło udział 57 uczniów z 29 szkół, w większości liceów ogólnokształcących, zaś w całej Polsce jednocześnie pisało olimpiadę ponad 700 uczniów. Olimpiada ma bardzo trudny charakter –część zadań ma charakter pytań testowych z zakresu wiedzy o żywności i żywieniu oraz biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, zawartą we wskazanej literaturze dla danej edycji olimpiady, część zaś to naukowy tekst do uzupełnienia oraz chyba najtrudniejsze dla uczestników-pytanie określające prawdę lub fałsz i zadania skojarzeniowe. Nasi uczniowie pomimo, że nie zajęli czołowych miejsc są bardzo zadowoleni z udziału ,ponieważ najcenniejsze jest to, że pogłębili swoją wiedzę oraz nabyli nowych doświadczeń. Opiekun-Małgorzata Tubaj








