XIX Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności - etap szkolny
Zapraszam do udziału w XIX Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Etap szkolny odbędzie się 4 listopada 2014 r. – wtorek godz. 8 00 – 8 45 sala 71
Temat przewodni olimpiady „Bezpieczeństwo żywności i żywienia”
- Pojęcie bezpieczeństwa żywności i żywienia.
- Mikrobiologiczne i inne biologiczne zanieczyszczenia żywności.
- Chemiczne i fizyczne zanieczyszczenia żywności oraz substancje dodatkowe.
- Sposoby zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym.
- Rola i zadania służb sanitarnych w przeciwdziałaniu zatruciom pokarmowym i chorobom zakaźnym oraz terroryzmowi żywnościowemu.
- Niezbilansowanie diety czyli żywienie niezgodne z normami.
- Alergie i nietolerancje pokarmowe.
- Żywność genetycznie modyfikowana.
- Zarządzanie bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym i zakładach gastronomicznych.
- Prawna i instytucjonalna ochrona konsumentów przed zagrożeniami zawiązanymi z żywnością i żywieniem.
Chętni uczniowie proszeni są o zgłoszenie udziału do 03 listopada do p.Małgorzaty Tubaj , p.Anny Nowak