XVII Okręgowa Olimpiada Wiedzy o Zywieniu i Zywności
W dniu 11.01.2013 w Jeleniej Górze odbyła się XVII Okręgowa Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności, w której wzięła udział uczennica z klasy IV TŻ: Dominika Rajczakowska -finalistka etapu szkolnego, pod opieką pani Małgorzaty Tubaj.
Tematyka wiodąca olimpiady to:
"Żywność tradycyjna i kuchnie narodowe" a w szczególności:
1.Tradycja i obyczaje w kuchni polskiej.
2.Tradycyjne produkty żywnościowe.
3.Tradycje żywieniowe różnych regionów Polski: Kaszub, Wielkopolski, Śląska, Podhala, Małopolski, południowo-wschodniej i centralnej Polski oraz Mazur.
4.Kuchnie naszych sąsiadów i inne kuchnie europejskie.
5.Kuchnia chińska i japońska jako przedstawicielki kuchni dalekiego wschodu.
6.Kuchnia żydowska i arabska jako przykłady kuchni, w których religia odgrywała i odgrywa znaczącą rolę.






