XX Okręgowa Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
W dniu 11.01.2016 w Jeleniej Górze odbyła się XX Okręgowa Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności, w której wzięły udział 2 uczennice klasy II TŻiUG naszej szkoły: Martyna Dybał i Adriana Buryło –finalistki etapu szkolnego.
Tematyką wiodącą olimpiady był o ""Żywność prozdrowotna, a w szczególności:
Tematyką wiodącą olimpiady był o ""Żywność prozdrowotna, a w szczególności:
- Od paleolitu do syntetycznego hamburgera: ewolucyjna historia zwyczajów żywieniowych człowieka.
- Ekologiczne aspekty żywienia człowieka.
- Ewolucja sztuki kulinarnej i technologii potraw.
- Teraźniejszość i przyszłość żywności prozdrowotnej.
- Suplementy diety - szczególny rodzaj żywności.
- Wczoraj, dziś i jutro nauki o żywieniu.
- Tabele składu produktów spożywczych i normy żywieniowe, jako narzędzia w racjonalizacji żywienia.
- Rozwój metod oceny sposobu żywienia.
W Olimpiadzie Okręgowej w Jeleniej Górze wzięło udział 67 uczniów, w większości z liceów ogólnokształcących, zaś w całej Polsce jednocześnie pisało olimpiadę ponad 700 uczniów. Olimpiada była bardzo trudna –część zadań ma charakter pytań testowych z zakresu wiedzy o żywności i żywieniu oraz biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, zawartą we wskazanej literaturze dla danej edycji olimpiady, część zaś to naukowy tekst do uzupełnienia oraz chyba najtrudniejsze dla uczestników-pytanie określające prawdę lub fałsz i zadania skojarzeniowe. Nasze uczennice, pomimo, że nie zajęły czołowych miejsc są bardzo zadowolone z udziału, ponieważ najcenniejsze jest to, że pogłębiły swoją wiedzę oraz nabyły nowych doświadczeń. Są na początku edukacji żywieniowej i za rok ich wiedza będzie bardziej ugruntowana i głębsza.Opiekun-Małgorzata Tubaj