XXI Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności- etap okręgowy w Jeleniej Górze
13 stycznia 2017r. w Jeleniej Górze odbył się etap okręgowy XXI Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu. Jej celem jest pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia, konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół, nawiązanie współpracy pomiędzy szkołami oraz podniesienie poziomu kształcenia zawodowego. W tym roku tematyką wiodącą było przetwórstwo zbóż oraz rola produktów zbożowych w żywieniu ludzi zdrowych i chorych.
Nad prawidłowością przebiegu eliminacji czuwał przewodniczący komisji dr hab. Jacek Anioła, pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, a także wiceprzewodnicząca Bogusława Bogucka, kierownik DODN Filia w Jeleniej Górze, zaś sekretarzem była Małgorzata Grzelczyk - konsultant DODN Filia w Jeleniej Górze.
Uroczystego otwarcia XXI Olimpiady dokonała wicedyrektor DODN we Wrocławiu Jolanta Szwedowska życząc wszystkim samych sukcesów i dużej ilości punktów. W uroczystości otwarcia uczestniczyli też: zastępca prezydenta Jeleniej Góry Piotr Paczóski, główny specjalista Wydziału Edukacji i Sportu Gabriela Bajek, a także gospodarz obiektu – dyrektorka Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych Nr 2 w Jeleniej Górze Danuta Pawłowicz.
Adresatami i uczestnikami olimpiady są uczniowie polskich szkół ponadgimnazjalnych dających możliwość uzyskania świadectwa dojrzałości. W tegorocznej edycji na szczeblu okręgowym wzięło udział 66 uczniów z 37 szkół z województw: dolnośląskiego, opolskiego i lubuskiego. Ostatecznie nasza szkolna laureatka olimpiady, Katarzyna Strojek z klasy 3TŻiUG, zajęła miejsce 34. Serdecznie gratulujemy!
Racjonalne żywienie jest jednym z istotnych czynników determinujących stan zdrowia społeczeństwa, jego pomyślność i aktywność zawodową. Mając to na uwadze organizacje międzynarodowe i władze poszczególnych krajów podejmują różne działania zmierzające do podniesienia poziomu wiedzy żywieniowej ludności, szczególnie młodego pokolenia. Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności, wychodząc naprzeciw tym dążeniom, stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych problemem żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocję zdrowia oraz tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy – informują organizatorzy.
Laureaci i finaliści olimpiady mogą być zwolnieni w części lub w całości z egzaminów wstępnych do szkół wyższych na kierunek zgodny z profilem olimpiady, na mocy uchwał senatów poszczególnych uczelni, podjętych zgodnie z przepisami ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz.U. nr 164, poz. 1365, z późn. zm.).
Nad prawidłowością przebiegu eliminacji czuwał przewodniczący komisji dr hab. Jacek Anioła, pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, a także wiceprzewodnicząca Bogusława Bogucka, kierownik DODN Filia w Jeleniej Górze, zaś sekretarzem była Małgorzata Grzelczyk - konsultant DODN Filia w Jeleniej Górze.
Uroczystego otwarcia XXI Olimpiady dokonała wicedyrektor DODN we Wrocławiu Jolanta Szwedowska życząc wszystkim samych sukcesów i dużej ilości punktów. W uroczystości otwarcia uczestniczyli też: zastępca prezydenta Jeleniej Góry Piotr Paczóski, główny specjalista Wydziału Edukacji i Sportu Gabriela Bajek, a także gospodarz obiektu – dyrektorka Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych Nr 2 w Jeleniej Górze Danuta Pawłowicz.
Adresatami i uczestnikami olimpiady są uczniowie polskich szkół ponadgimnazjalnych dających możliwość uzyskania świadectwa dojrzałości. W tegorocznej edycji na szczeblu okręgowym wzięło udział 66 uczniów z 37 szkół z województw: dolnośląskiego, opolskiego i lubuskiego. Ostatecznie nasza szkolna laureatka olimpiady, Katarzyna Strojek z klasy 3TŻiUG, zajęła miejsce 34. Serdecznie gratulujemy!
Racjonalne żywienie jest jednym z istotnych czynników determinujących stan zdrowia społeczeństwa, jego pomyślność i aktywność zawodową. Mając to na uwadze organizacje międzynarodowe i władze poszczególnych krajów podejmują różne działania zmierzające do podniesienia poziomu wiedzy żywieniowej ludności, szczególnie młodego pokolenia. Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności, wychodząc naprzeciw tym dążeniom, stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych problemem żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocję zdrowia oraz tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy – informują organizatorzy.
Laureaci i finaliści olimpiady mogą być zwolnieni w części lub w całości z egzaminów wstępnych do szkół wyższych na kierunek zgodny z profilem olimpiady, na mocy uchwał senatów poszczególnych uczelni, podjętych zgodnie z przepisami ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz.U. nr 164, poz. 1365, z późn. zm.).