Projekt nr FEDS.08.01-IZ.00-0026/23 pn. „Regionalna gastronomia dla Dolnego Śląska”, który realizowany jest przez Samorząd Województwa Dolnośląskiego w ramach programu Fundusze Europejskie dla Dolnego Śląska 2021-2027, Działanie FEDS.08.01 Dostęp do edukacji.
Projekt "Regionalna gastronomia dla Dolnego Śląska"
w ZSOiZ w Bolesławcu
Projekt do którego przystąpiła nasza szkoła - Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. H. Sucharskiego w Bolesławcu, realizowany jest od 01 stycznia 2024 do 30 czerwca 2026 roku w Partnerstwie Województwa Dolnośląskiego z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Powiatem Bolesławieckim oraz Powiatem Lwóweckim.
Projekt skierowany jest do uczniów, którzy kształcą się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych oraz nauczycieli którzy prowadzą kształcenie w ramach tego kierunku.
Głównym celem projektu jest rozwijanie kompetencji kluczowych u uczniów, uatrakcyjnienie i zwiększenie efektywności nauczania oraz rozwijanie i dostosowanie szkolnictwa zawodowego do potrzeb dolnośląskiego rynku pracy.
Przygotowane działania w ramach projektu obejmują:
- staże uczniowskie dla 33 uczniów u lokalnych restauratorów z czego już 13 uczniów realizuje staż w okresie 01.07.2024-31.08.2024,
- realizację kursów/szkoleń/warsztatów, w tym językowych oraz dotyczących „zielonych kompetencji”, podnoszących kompetencje 65 uczniów. Są to:
- Zajęcia wyrównawcze z matematyki w gastronomii.
- Zajęcia rozwijające z j. obcego.
- Prowadzenie działalności gastronomicznej.
- Program dietetyczny w żywieniu.
- Kurs barista.
- Kurs kelnerski.
- Kurs produkcja napojów mieszanych.
- Kurs, zajęcia specjalistyczne z zakresu kuchni regionalnej, lokalnej i międzynarodowej.
- Zajęcia specjalistyczne z carvingu.
- Kurs, wykorzystanie roślin w gastronomii.
- Kuchnia zero waste.
- realizację doradztwa zawodowego dla 65 uczniów;
- realizację kursów/szkoleń/warsztatów podnoszących kompetencję 5 nauczycieli oraz doposażenie pracowni w szkole. Wybór form wsparcia oraz ich zakres tematyczny dokonany został na podstawie przeprowadzonych w szkołach diagnoz potrzeb. Są to:
- Kurs – język angielski dla nauczycieli w gastronomii.
- Studia podyplomowe – psychodietetyka.
- Kurs barmański- nauczyciel.
- Kurs kelnerski – nauczyciel.
- Kurs – zielone kompetencje dla nauczycieli.
W wyniku realizacji przedsięwzięcia możliwe będzie podniesienie kompetencji uczniów oraz nauczycieli, rozszerzenie nauki w zakresie branży gastronomicznej również doposażenie pracowni gastronomicznych w specjalistyczny sprzęt co spowoduje rozszerzenie zakresu praktycznej nauki zawodu.
W długoterminowej perspektywie projekt przyczyni się do poprawy warunków społecznoekonomicznych szerszej grupy społecznej oraz wpłynie na:
- rozwój wiedzy i poziomu kształcenia,
- umocnienie pozycji i renomy szkoły na rynku edukacyjnym w zakresie kształcenia i szkolenia zawodowego poprzez dostosowanie ich do powszechnie obowiązujących standardów i potrzeb rynku pracy,
- zbudowanie platformy współpracy między szkołami branżowymi, lokalnymi pracodawcami a instytucjami samorządowymi,
- poprawę standardu usług edukacyjnych w zakresie kształcenia i szkolenia zawodowego wraz z zaspokojeniem potrzeb społecznych związanych z rozwojem gospodarczym województwa,
- poprawę jakości efektywności kształcenia, poprzez jego lepsze dostosowanie do potrzeb gospodarki i rynku pracy, co w przyszłości powinno wpłynąć na spadek bezrobocia.
Harmonogramy grudzień 2024
AGNIESZKA KAMIŃSKA ZDUNEK 2TŻ
AGNIESZKA KAMIŃSKA ZDUNEK 4TŻ
DANUTA BIAŁEK
MAGDALENA WENENY
IZABELA ŚLEDZIŃSKA
AGNIESZKA ŚLIWA
KRYSTYNA HUCAŁ
JOLANTA LEWICKA