Zajęcia specjalistyczne z carvingu realizowane w ramach projektu „Regionalna gastronomia dla Dolnego Śląska”
Projekt „Regionalna gastronomia dla Dolnego Śląska” realizowany jest przez Samorząd Województwa Dolnośląskiego w ramach programu Fundusze Europejskie dla Dolnego Śląska 2021-2027, Działanie FEDS.08.01 Dostęp do edukacji. Biorą w nim udział uczniowie, którzy kształcą się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych i chcą rozwijać swoje kompetencje kluczowe, zawodowe, a tym samym w przyszłości zwiększyć swoje szanse na zatrudnienie.
Carving to dekoracyjne rzeźbienie w owocach i warzywach. Ojczyzną dekorowania potraw i finezyjnie rzeźbionych owoców i warzyw są kraje azjatyckie takie jak Chiny czy Tajlandia.
Zajęcia z carvingu dla uczniów ZSOiZ są prowadzone przez panią Jolantę Lewicką. To dopiero początek drogi na szlaku rzeźbienia w warzywach i owocach, ale… uczestnicy samodzielnie nauczyli się wykonywać proste formy i kwiatki z warzyw i owoców.
Zapierające dech w piersiach owocowe i warzywne dekoracje można zobaczyć na poniższych zdjęciach.
Projekt „Regionalna gastronomia dla Dolnego Śląska” realizowany jest przez Samorząd Województwa Dolnośląskiego w ramach programu Fundusze Europejskie dla Dolnego Śląska 2021-2027, Działanie FEDS.08.01 Dostęp do edukacji. Biorą w nim udział uczniowie, którzy kształcą się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych i chcą rozwijać swoje kompetencje kluczowe, zawodowe, a tym samym w przyszłości zwiększyć swoje szanse na zatrudnienie.
Carving to dekoracyjne rzeźbienie w owocach i warzywach. Ojczyzną dekorowania potraw i finezyjnie rzeźbionych owoców i warzyw są kraje azjatyckie takie jak Chiny czy Tajlandia.
Zajęcia z carvingu dla uczniów ZSOiZ są prowadzone przez panią Jolantę Lewicką. To dopiero początek drogi na szlaku rzeźbienia w warzywach i owocach, ale… uczestnicy samodzielnie nauczyli się wykonywać proste formy i kwiatki z warzyw i owoców.
Zapierające dech w piersiach owocowe i warzywne dekoracje można zobaczyć na poniższych zdjęciach.
Realizacja kursu projektowego: wykorzystanie roślin w gastronomii.
Grupa uczniów Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. H. Sucharskiego w Bolesławcu, którzy kształcą się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych właśnie ukończyła cykl zajęć w tym roku kalendarzowym pn. Kurs, wykorzystanie roślin w gastronomii.
Młodzież pod kierunkiem pani Krystyny Hucał oraz pani Agnieszki Śliwy realizowała zajęcia w ramach projektu nr FEDS.08.01-IZ.00-0026/23 pn. „Regionalna gastronomia dla Dolnego Śląska”, który realizowany jest przez Samorząd Województwa Dolnośląskiego w ramach programu Fundusze Europejskie dla Dolnego Śląska 2021-2027, Działanie FEDS.08.01 Dostęp do edukacji.
Zajęcia mają na celu rozwijanie kompetencji kluczowych u uczniów, uatrakcyjnienie i zwiększenie efektywności nauczania oraz rozwijanie i dostosowanie szkolnictwa zawodowego do potrzeb dolnośląskiego rynku pracy.
Uczniowie podczas zajęć dodatkowych mieli możliwość tworzyć zarówno tradycyjne jak i nowoczesne, pachnące i atrakcyjne, ale przede wszystkim zdrowe dania roślinne. Zdobyli wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu samodzielnego wykorzystania uprawianych ziół i roślin dziko rosnących wykorzystywanych w kuchni.
Praktyczne warsztaty pokazują jak czerpać z natury, wprowadzić bezpiecznie i atrakcyjnie zioła oraz rośliny jadalne do jadłospisu.
Efekty dotychczasowej pracy uczniów z klasy 1 TŻ oraz 2 TŻ można zaobserwować na zdjęciach poniżej.
Grupa uczniów Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. H. Sucharskiego w Bolesławcu, którzy kształcą się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych właśnie ukończyła cykl zajęć w tym roku kalendarzowym pn. Kurs, wykorzystanie roślin w gastronomii.
Młodzież pod kierunkiem pani Krystyny Hucał oraz pani Agnieszki Śliwy realizowała zajęcia w ramach projektu nr FEDS.08.01-IZ.00-0026/23 pn. „Regionalna gastronomia dla Dolnego Śląska”, który realizowany jest przez Samorząd Województwa Dolnośląskiego w ramach programu Fundusze Europejskie dla Dolnego Śląska 2021-2027, Działanie FEDS.08.01 Dostęp do edukacji.
Zajęcia mają na celu rozwijanie kompetencji kluczowych u uczniów, uatrakcyjnienie i zwiększenie efektywności nauczania oraz rozwijanie i dostosowanie szkolnictwa zawodowego do potrzeb dolnośląskiego rynku pracy.
Uczniowie podczas zajęć dodatkowych mieli możliwość tworzyć zarówno tradycyjne jak i nowoczesne, pachnące i atrakcyjne, ale przede wszystkim zdrowe dania roślinne. Zdobyli wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu samodzielnego wykorzystania uprawianych ziół i roślin dziko rosnących wykorzystywanych w kuchni.
Praktyczne warsztaty pokazują jak czerpać z natury, wprowadzić bezpiecznie i atrakcyjnie zioła oraz rośliny jadalne do jadłospisu.
Efekty dotychczasowej pracy uczniów z klasy 1 TŻ oraz 2 TŻ można zaobserwować na zdjęciach poniżej.