Projekt nr FEDS.08.01-IZ.00-0026/23 pn. „Regionalna gastronomia dla Dolnego Śląska”, który realizowany jest przez Samorząd Województwa Dolnośląskiego w ramach programu Fundusze Europejskie dla Dolnego Śląska 2021-2027, Działanie FEDS.08.01 Dostęp do edukacji.
Projekt "Regionalna gastronomia dla Dolnego Śląska"
w ZSOiZ w Bolesławcu
Projekt do którego przystąpiła nasza szkoła - Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. H. Sucharskiego w Bolesławcu, realizowany jest od 01 stycznia 2024 do 30 czerwca 2026 roku w Partnerstwie Województwa Dolnośląskiego z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Powiatem Bolesławieckim oraz Powiatem Lwóweckim.
Projekt skierowany jest do uczniów, którzy kształcą się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych oraz nauczycieli którzy prowadzą kształcenie w ramach tego kierunku.
Głównym celem projektu jest rozwijanie kompetencji kluczowych u uczniów, uatrakcyjnienie i zwiększenie efektywności nauczania oraz rozwijanie i dostosowanie szkolnictwa zawodowego do potrzeb dolnośląskiego rynku pracy.
Przygotowane działania w ramach projektu obejmują:
- staże uczniowskie dla 33 uczniów u lokalnych restauratorów z czego już 13 uczniów realizuje staż w okresie 01.07.2024-31.08.2024,
- realizację kursów/szkoleń/warsztatów, w tym językowych oraz dotyczących „zielonych kompetencji”, podnoszących kompetencje 65 uczniów. Są to:
- Zajęcia wyrównawcze z matematyki w gastronomii.
- Zajęcia rozwijające z j. obcego.
- Prowadzenie działalności gastronomicznej.
- Program dietetyczny w żywieniu.
- Kurs barista.
- Kurs kelnerski.
- Kurs produkcja napojów mieszanych.
- Kurs, zajęcia specjalistyczne z zakresu kuchni regionalnej, lokalnej i międzynarodowej.
- Zajęcia specjalistyczne z carvingu.
- Kurs, wykorzystanie roślin w gastronomii.
- Kuchnia zero waste.
- realizację doradztwa zawodowego dla 65 uczniów;
- realizację kursów/szkoleń/warsztatów podnoszących kompetencję 5 nauczycieli oraz doposażenie pracowni w szkole. Wybór form wsparcia oraz ich zakres tematyczny dokonany został na podstawie przeprowadzonych w szkołach diagnoz potrzeb. Są to:
- Kurs – język angielski dla nauczycieli w gastronomii.
- Studia podyplomowe – psychodietetyka.
- Kurs barmański- nauczyciel.
- Kurs kelnerski – nauczyciel.
- Kurs – zielone kompetencje dla nauczycieli.
W wyniku realizacji przedsięwzięcia możliwe będzie podniesienie kompetencji uczniów oraz nauczycieli, rozszerzenie nauki w zakresie branży gastronomicznej również doposażenie pracowni gastronomicznych w specjalistyczny sprzęt co spowoduje rozszerzenie zakresu praktycznej nauki zawodu.
W długoterminowej perspektywie projekt przyczyni się do poprawy warunków społecznoekonomicznych szerszej grupy społecznej oraz wpłynie na:
- rozwój wiedzy i poziomu kształcenia,
- umocnienie pozycji i renomy szkoły na rynku edukacyjnym w zakresie kształcenia i szkolenia zawodowego poprzez dostosowanie ich do powszechnie obowiązujących standardów i potrzeb rynku pracy,
- zbudowanie platformy współpracy między szkołami branżowymi, lokalnymi pracodawcami a instytucjami samorządowymi,
- poprawę standardu usług edukacyjnych w zakresie kształcenia i szkolenia zawodowego wraz z zaspokojeniem potrzeb społecznych związanych z rozwojem gospodarczym województwa,
- poprawę jakości efektywności kształcenia, poprzez jego lepsze dostosowanie do potrzeb gospodarki i rynku pracy, co w przyszłości powinno wpłynąć na spadek bezrobocia.
Harmonogramy LISTOPAD 2024
AGNIESZKA KAMIŃSKA ZDUNEK 2TŻ
AGNIESZKA KAMIŃSKA ZDUNEK 4TŻ
DANUTA BIAŁEK
EDYTA GORCZYCA
MAGDALENA WENENY
PAWEŁ KRUGLIK
AGNIESZKA ŚLIWA
IZABELA ŚLEDZIŃSKA
KRYSTYNA HUCAŁ
JOLANTA LEWICKA