Wysłane przez moderator w ndz., 02/11/2024 - 09:34
.
W dniach 07.02. oraz 08.02.2024 r. dla 29 uczniów naszej szkoły odbył się profesjonalny kurs kelnerski na poziomie podstawowym oraz zaawansowanym, prowadzony przez fantastycznego specjalistę, audytora i szkoleniowca – właściciela firmy JAKIMOWICZ HoReCa Academy (http://horecaacademy.pl/) Pana Jana Jakimowicza.
Podstawowe Szkolenie Kelnerskie obejmowało:
- Cechy profesjonalnego kelnera
- Organizacja pracy na stanowisku „Kelner”
- Zachowania kelnera podczas obsługi Gościa
- Zasady noszenia zastawy stołowej + ćwiczenia praktyczne
- Zasady noszenia i zbierania brudnych talerzy +ćwiczenia praktyczne.
- Rodzaje serwisów +ćwiczenia praktyczne
- Rozkładanie i składanie obrusu + ćwiczenia praktyczne
- Rodzaje serwet + ćwiczenia składania
- Rodzaje zastawy stołowej
- Zakazy dla kelnera
Zaawansowane szkolenie głównie obejmowało profesjonalną obsługę gościa z zakresu:
- obsługa gościa „od wejścia” i zaproszenie gościa
- podawanie karty menu
- budowanie relacji z gości i współpracownikami
- typologia gości
- rozwiązywanie trudnych sytuacji
- techniki sprzedaży
- systemy notowań
Kurs jak zwykle bardzo się podobał naszej młodzieży!
Organizacją kursu zajmowała się pani Anna Nowak
Bardzo dziękujemy i czekamy na kolejny!
Trochę o samym prowadzącym…
Jan Jakimowicz to Kelner z Pasją…. z kilkunastoletnim doświadczeniem w Obsłudze Gościa w restauracji. Certyfikowany Trener w standardzie VCC. Zdobywał doświadczenie nie tylko w Holandii, ale i w Polsce, kierując zespołami Kelnerów m.in. w restauracji przy Hotelu o standardzie 4**** , który jako jeden z dwóch na opolszczyźnie został wyróżniony w przewodniku Gault & Millau 2018. Wielokrotnie wyróżniany w konkursach Kelnerskich. Laureat Plebiscytów: KELNER ROKU 2017, CZŁOWIEK ROKU w Kategorii Biznes- wyróżniony i nagrodzony za promowanie biznesu kelnerskiego oraz propagowanie zawodu kelnera wśród młodzieży. Dwukrotny Juror podczas Mistrzostw Polski Młodych Kelnerów w Siedlcach w 2017 i 2018r roku. REKORDZISTA POLSKI w utrzymaniu jak największej ilości kieliszków do wina w jednej dłoni! „Raczkujący” Sommelier i fascynat Sztuki Kelnerskiej połączonej z elementami serwisu wina i wiedzy o enologii. Posiada wiele Certyfikatów potwierdzających Jego kompetencje. Ukończył Kurs Pedagogiczny, uprawniający Go do dzielenia się swoją wiedzą i ogromnym doświadczeniem z adeptami w Szkołach Gastronomicznych, ale również innych profili, których uczniowie chcą podnosić swoje kwalifikacje zawodowe. Jego dewiza zawodowa to „Obsługuj Gości tak, jak chciałbyś być obsłużony”!!! , a Jego życiowym motto jest: „Największe bogactwo, to robienie tego, co kochasz” .
Podstawowe Szkolenie Kelnerskie obejmowało:
- Cechy profesjonalnego kelnera
- Organizacja pracy na stanowisku „Kelner”
- Zachowania kelnera podczas obsługi Gościa
- Zasady noszenia zastawy stołowej + ćwiczenia praktyczne
- Zasady noszenia i zbierania brudnych talerzy +ćwiczenia praktyczne.
- Rodzaje serwisów +ćwiczenia praktyczne
- Rozkładanie i składanie obrusu + ćwiczenia praktyczne
- Rodzaje serwet + ćwiczenia składania
- Rodzaje zastawy stołowej
- Zakazy dla kelnera
Zaawansowane szkolenie głównie obejmowało profesjonalną obsługę gościa z zakresu:
- obsługa gościa „od wejścia” i zaproszenie gościa
- podawanie karty menu
- budowanie relacji z gości i współpracownikami
- typologia gości
- rozwiązywanie trudnych sytuacji
- techniki sprzedaży
- systemy notowań
Kurs jak zwykle bardzo się podobał naszej młodzieży!
Organizacją kursu zajmowała się pani Anna Nowak
Bardzo dziękujemy i czekamy na kolejny!
Trochę o samym prowadzącym…
Jan Jakimowicz to Kelner z Pasją…. z kilkunastoletnim doświadczeniem w Obsłudze Gościa w restauracji. Certyfikowany Trener w standardzie VCC. Zdobywał doświadczenie nie tylko w Holandii, ale i w Polsce, kierując zespołami Kelnerów m.in. w restauracji przy Hotelu o standardzie 4**** , który jako jeden z dwóch na opolszczyźnie został wyróżniony w przewodniku Gault & Millau 2018. Wielokrotnie wyróżniany w konkursach Kelnerskich. Laureat Plebiscytów: KELNER ROKU 2017, CZŁOWIEK ROKU w Kategorii Biznes- wyróżniony i nagrodzony za promowanie biznesu kelnerskiego oraz propagowanie zawodu kelnera wśród młodzieży. Dwukrotny Juror podczas Mistrzostw Polski Młodych Kelnerów w Siedlcach w 2017 i 2018r roku. REKORDZISTA POLSKI w utrzymaniu jak największej ilości kieliszków do wina w jednej dłoni! „Raczkujący” Sommelier i fascynat Sztuki Kelnerskiej połączonej z elementami serwisu wina i wiedzy o enologii. Posiada wiele Certyfikatów potwierdzających Jego kompetencje. Ukończył Kurs Pedagogiczny, uprawniający Go do dzielenia się swoją wiedzą i ogromnym doświadczeniem z adeptami w Szkołach Gastronomicznych, ale również innych profili, których uczniowie chcą podnosić swoje kwalifikacje zawodowe. Jego dewiza zawodowa to „Obsługuj Gości tak, jak chciałbyś być obsłużony”!!! , a Jego życiowym motto jest: „Największe bogactwo, to robienie tego, co kochasz” .
Typ:
Zwykła