Wysłane przez moderator w pt., 12/09/2022 - 05:34
.
W niezwykły dla nas dzień, bo w same Mikołajki - 06.12.2022r., braliśmy udział w drugiej edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego adresowanego do uczniów szkół ponadpodstawowych, które posiadają klasy o profilu gastronomicznym „Bitwa na drobiowe smaki”. Tym razem konkurs dla uczniów ze szkół z województw dolnośląskiego oraz opolskiego odbywał się w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkól Gastronomicznych we Wrocławiu przy ulicy Kamiennej 86.
Nasz zespół, złożony z Julii Sawińskiej oraz Magdaleny Szlachty z klasy 2 PTŻ, stanął do rywalizacji z 12 ekipami ze szkół gastronomicznych.
Każdy zespół miał za zadanie wykonać danie konkursowe: zupy oraz dania zasadniczego, którego podstawą będzie mięso drobiowe.
Dziewczyny z ZSOiZ wykonały flaczki z żołądków drobiowych oraz pierś z kurczaka z tortellini z kaszą bulgur na puree z dyni z dodatkiem sosu z białego wina, pudru grzybowego i oleju aromatyzowanego.
Nad przygotowaniem zespołu do konkursu czuwały Pani Anna Nowak oraz Krystyna Hucał. Zarówno Julia jak i Magdalena są bardzo zadowolone z udziału w konkursie, choć nie zakwalifikowały się do ścisłego finału.
„Bitwa na drobiowe smaki II Konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych” ma na celu przede wszystkim:
Nasz zespół, złożony z Julii Sawińskiej oraz Magdaleny Szlachty z klasy 2 PTŻ, stanął do rywalizacji z 12 ekipami ze szkół gastronomicznych.
Każdy zespół miał za zadanie wykonać danie konkursowe: zupy oraz dania zasadniczego, którego podstawą będzie mięso drobiowe.
Dziewczyny z ZSOiZ wykonały flaczki z żołądków drobiowych oraz pierś z kurczaka z tortellini z kaszą bulgur na puree z dyni z dodatkiem sosu z białego wina, pudru grzybowego i oleju aromatyzowanego.
Nad przygotowaniem zespołu do konkursu czuwały Pani Anna Nowak oraz Krystyna Hucał. Zarówno Julia jak i Magdalena są bardzo zadowolone z udziału w konkursie, choć nie zakwalifikowały się do ścisłego finału.
„Bitwa na drobiowe smaki II Konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych” ma na celu przede wszystkim:
- Zmotywowanie młodych kucharzy do doskonalenia swoich umiejętności kulinarnych
- Zachęcenie uczniów szkół o profilu gastronomicznym do wykorzystywania mięsa drobiowego w codziennej diecie oraz podczas rozwijania swojej ścieżki zawodowej
- Zademonstrowanie oryginalnych i kreatywnych sposobów na wykorzystanie mięsa drobiowego
- Promocję mięsa drobiowego
- Obalenie mitów na temat szkodliwości mięsa drobiowego
- Na wszystkich uczestników konkursu, a w szczególności na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody
Głównym bohaterem konkursu, w tym i tamtym roku, był kurczak – został nim nieprzypadkowo – projekt jest prowadzony przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Uczniowie biorący udział w konkursie prześcigali się w kreowaniu niezwykłych dań, które zdaniem jurorów zasługiwały na to, by znaleźć się w menu profesjonalnych restauracji. Mieli również okazję uczestniczyć w wykładach dietetyków na temat zdrowej diety, roli mięsa drobiowego w codziennym menu młodych ludzi oraz mogli skonfrontować mity dotyczące mięsa drobiowego z rzeczywistością.
W tym roku konkurs doczekał się drugiej edycji i ponownie jest objęty honorowym Patronatem Ministerstwa Edukacji i Nauki, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska oraz opatrzony znakiem Polska Smakuje.
Gratulujemy Julii i Magdalenie, życząc dalszych sukcesów!
Więcej szczegółów możecie zobaczyć w fotorelacji oraz dostępnych materiałach.
https://bitwanadrobiowesmaki.pl/
https://www.instagram.com/explore/tags/bitwanadrobiowesmaki/
W tym roku konkurs doczekał się drugiej edycji i ponownie jest objęty honorowym Patronatem Ministerstwa Edukacji i Nauki, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska oraz opatrzony znakiem Polska Smakuje.
Gratulujemy Julii i Magdalenie, życząc dalszych sukcesów!
Więcej szczegółów możecie zobaczyć w fotorelacji oraz dostępnych materiałach.
https://bitwanadrobiowesmaki.pl/
https://www.instagram.com/explore/tags/bitwanadrobiowesmaki/
.
Typ:
Zwykła