Skip to content Skip to navigation

Tam nas jeszcze nie było. Etap rejonowy konkursu gastronomicznego „Bitwa na drobiowe smaki II”

.

W niezwykły dla nas dzień, bo w same Mikołajki - 06.12.2022r., braliśmy udział w drugiej edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego adresowanego do uczniów szkół ponadpodstawowych, które posiadają klasy o profilu gastronomicznym „Bitwa na drobiowe smaki”. Tym razem konkurs dla uczniów ze szkół z województw dolnośląskiego oraz opolskiego odbywał się w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkól Gastronomicznych we Wrocławiu przy ulicy Kamiennej 86.
Nasz zespół, złożony z Julii Sawińskiej oraz Magdaleny Szlachty z klasy 2 PTŻ, stanął do rywalizacji z 12 ekipami ze szkół gastronomicznych.
Każdy zespół miał za zadanie wykonać danie konkursowe: zupy oraz dania zasadniczego, którego podstawą będzie mięso drobiowe.
Dziewczyny z ZSOiZ  wykonały flaczki z żołądków drobiowych oraz pierś z kurczaka z tortellini z kaszą bulgur na puree z dyni z dodatkiem sosu z białego wina, pudru grzybowego i oleju aromatyzowanego.
Nad przygotowaniem zespołu do konkursu czuwały Pani Anna Nowak oraz Krystyna Hucał. Zarówno Julia jak i Magdalena są bardzo zadowolone z udziału w konkursie, choć nie zakwalifikowały się do ścisłego finału.
„Bitwa na drobiowe smaki II Konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych” ma na celu przede wszystkim:
  1. Zmotywowanie młodych kucharzy do doskonalenia swoich umiejętności kulinarnych
  2. Zachęcenie uczniów szkół o profilu gastronomicznym do wykorzystywania mięsa drobiowego w codziennej diecie oraz podczas rozwijania swojej ścieżki zawodowej
  3. Zademonstrowanie oryginalnych i kreatywnych sposobów na wykorzystanie mięsa drobiowego
  4. Promocję mięsa drobiowego
  5. Obalenie mitów na temat szkodliwości mięsa drobiowego
  6. Na wszystkich uczestników konkursu, a w szczególności na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody
Głównym bohaterem konkursu, w tym i tamtym roku, był kurczak – został nim nieprzypadkowo – projekt jest prowadzony przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Uczniowie biorący udział w konkursie prześcigali się w kreowaniu niezwykłych dań, które zdaniem jurorów zasługiwały na to, by znaleźć się w menu profesjonalnych restauracji. Mieli również okazję uczestniczyć w wykładach dietetyków na temat zdrowej diety, roli mięsa drobiowego w codziennym menu młodych ludzi oraz mogli skonfrontować mity dotyczące mięsa drobiowego z rzeczywistością.
W tym roku konkurs doczekał się drugiej edycji i ponownie jest objęty honorowym Patronatem Ministerstwa Edukacji i Nauki, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska oraz opatrzony znakiem Polska Smakuje.
Gratulujemy Julii i Magdalenie, życząc dalszych sukcesów!
Więcej szczegółów możecie zobaczyć w fotorelacji oraz dostępnych materiałach.
https://bitwanadrobiowesmaki.pl/
https://www.instagram.com/explore/tags/bitwanadrobiowesmaki/

 
317722713_539219874776406_3580901477249278282_n.jpg

317635552_899411997882860_7288315118262435093_n.jpg

318477567_532552498781930_1810214151171572741_n.jpg

318029343_1329023521182219_8817536416256027149_n.jpg

317904783_540496221003260_8186536568322935707_n.jpg

318019378_942552893385040_5478413580169536671_n.jpg

317620402_691589082315493_1228934005956732547_n.jpg

318128232_3494475294119048_1369416173668624207_n.jpg

318199317_674692224097240_5343818283862538748_n.jpg

319122483_1287774505125702_3229844094905237573_n.jpg

318531445_1333724247199758_4032125178332243848_n.jpg

.

 
Typ: 
Zwykła