Wysłane przez moderator w czw., 10/27/2022 - 19:31
.
W środę 26.10.2022r. odbyły się warsztaty kulinarne prowadzone przez absolwenta naszej szkoły Patryka Ulbrycha, kucharza bolesławieckiej restauracji KOKU SUSHI, która zasponsorowała nam te niecodzienne i inspirujące zajęcia.
W warsztatach uczestniczyli uczniowie kl. I TŻH i TŻ, II PTŻ, IV GTŻ i PGH pionu gastronomicznego ZSOiZ w Bolesławcu.
Patryk na wstępie omówił podstawowe składniki, które posłużyły uczestniczącej w warsztatach grupie do przygotowania sushi oraz zaprezentował możliwości łączenia składników w różnych wariantach, po czym przedstawił etapy wykonania zaplanowanej potrawy ze szczególnym zwróceniem uwagi na technikę zawijania sushi. Pozostała część zajęć poświęcona była doskonaleniu umiejętności zestawiania składników i „szlifowaniu” umiejętności formowania potrawy.
W trakcie trwania warsztatów każdy z uczestników miał możliwość przygotowania i konsumpcji swoich wyrobów. Uczestnicy przygotowali: Hosomaki, Futomaki i Uromaki (California) – Sushi charakteryzujące się tym, że ryż jest na zewnątrz, a w środku algi nori.
Ze wszystkich produktów przygotowana została PRAWDZIWA UCZTA.
Uczestnicy warsztatów z entuzjazmem i pełnym zaangażowaniem uczestniczyli w zajęciach.
W warsztatach uczestniczyli uczniowie kl. I TŻH i TŻ, II PTŻ, IV GTŻ i PGH pionu gastronomicznego ZSOiZ w Bolesławcu.
Patryk na wstępie omówił podstawowe składniki, które posłużyły uczestniczącej w warsztatach grupie do przygotowania sushi oraz zaprezentował możliwości łączenia składników w różnych wariantach, po czym przedstawił etapy wykonania zaplanowanej potrawy ze szczególnym zwróceniem uwagi na technikę zawijania sushi. Pozostała część zajęć poświęcona była doskonaleniu umiejętności zestawiania składników i „szlifowaniu” umiejętności formowania potrawy.
W trakcie trwania warsztatów każdy z uczestników miał możliwość przygotowania i konsumpcji swoich wyrobów. Uczestnicy przygotowali: Hosomaki, Futomaki i Uromaki (California) – Sushi charakteryzujące się tym, że ryż jest na zewnątrz, a w środku algi nori.
Ze wszystkich produktów przygotowana została PRAWDZIWA UCZTA.
Uczestnicy warsztatów z entuzjazmem i pełnym zaangażowaniem uczestniczyli w zajęciach.
.
Typ:
Zwykła